Суд БиХ

Шверцовали више од три тоне дроге: Потврђена оптужница против Цвијетића и других

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Бојана Цвијетића, некадашњег савјетника Драгана Мектића у министарству безбједности БиХ, још 17 особа и три правна лица којом се терете за организовани криминал и шверц више од три тоне дроге, прање новца и друга кривична дјела.

Осим Цвијетића оптужени су Петар Дукић (43) звани Питер, Миливоје Тодоровић (48) познат као Мр. Си, Александар Николић (32), Харис Хоџић (40), Јеленко Кнежевић (52), Саша Рађевић (48), Младен Миловановић (39), некадашњи Главни инспектор МУП-а РС, Даворин Поповић (43), Горан Стојисављевић (51), Иван Јурић (36), Драган Кресојевић (38), Славко Брборовић (58), Жељко Максимовић (50), Елдин Хажбић (35), Радислав Тешић (36), Младен Панић (42 и Синиша Бачић (34).

Оптужницом су обухваћене и фирме ”Милко" д.о.о. Лакташи, фирма  ”21. мај" д.о.о. Бања Лука и ”Стар-Р” д.о.о. Источно Ново Сарајево.

У оптужници се, између осталог, наводи да су Цвијетић и остали од почетка 2019. до краја 2021. организовали, испланирали и релизовали кријумчарење 35 килограма кокаина, из Низоземске и Белгије у БиХ.

Такође, на терет им се ставља и кријумчарење од 3.000 килограма сканка из Албаније и сусједних земаља, као за и складиштење веће количине сканка. Ухапшени су у акцији ”Транспортер” када је МУП РС открио и заплијенио око 300 килограма марихуане. 

”За међусобну комуникацију и договарање користили су посебно подешене мобилне телефоне с инсталираним апликацијама ”Скy Ецц" и "Аном", намијењене за остваривање заштићене, криптоване комуникације, у којим су договарали вријеме, мјесто и начин купопродаје и примопредаје опојне дроге и акцизних производа, те у непосредним контактима договарали вријеме, мјесто и начин преузимања, превоза, преноса и примопредаје опојне дроге и новца", саошптио је Суд БиХ.

Додају да су новац од дроге Цвијетић, Дукић, Николић и Рађевић стављали у легалне новчане токове помоћу оптужених фирми, док су помоћу ближих сродника куповали покретну и непокретну имовину, прикривајући природу незаконито стеченог новца.


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!