Суђење за поплаву

Свједокиња себе криви за смрт брата

Бранкица Митровић, свједок тужилаштва на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу, изјавила је у Окружном суду у Бањалуци да не тражи кривично гоњење оптужених, јер себе сматра кривом што јој је у катастрофалним поплавама у мају 2014. године погинуо брат Марко Чакаревић.

Петровића и Видаковића оптужница терети за изазивање опште опасности јер су пропустили да спроведу мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је, како се наводи у оптужници, у поплавама погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.

"Мени је у поплавама погинуо брат. Тијело је пронађено девет дана касније у Старом граду, гдје је и становао. Себе кривим што никакве мјере нисам предузела да га спасим. Не потражујем ништа од никога, само да се ово заврши", рекла је Митровић.

Она каже да је њен брат живио сам у кући и да је пријавила његов нестанак. У том моменту до његове куће није могла да дође, али је већ други дан на лицу мјеста био њен син. Четврти дан од поплаве у друштву супруга је дошла до братове куће, али из емотивних разлога у њу није улазила.

Она је радила као кувар у хотелу "Интегра" и каже да је 15. маја већ од пет часова ујутро била на послу. Док је ишла на посао воду у граду није примјетила. Око 7.30 од колегинице је чула да вода продире, а око 8.30 каже да је чула сирене за узбуну.

Вода расла 20 цм на сат времена

Радомир Тодоровић, који је у то вријеме радио у центру за обавјештавање при Цивилној заштити, испричао је да је на дан поплаве од седам ујутро био на послу, те да звао колеге у Зеници и Маглају који су му рекли да вода "надолази мало јаче". Испричао је да је водостај ријеке Босне у Добоју био у порасту, те да је сваких сат времена растао за 20 центиметара.

"Сваки сат сам обавјештавао свог начелника и Милка Видаковића. Око 15 часова ми је рекао да нема потребе да га стално зовем, већ само када водостај буду на +400 цм, јер се на 450 проглашава ванредна одбрана од поплава. Рекао ми је да су већ имали Штаб, да прикупљају податке и слично", рекао је Тодоровић.

Његово свједочење односило се махом на дешавања од 14. маја, што је у исказу из истраге заведено под 13. мај. Међутим, Тодоровић је објаснио да је то грешка и да 13. маја није био на послу, већ сутрадан, те да се све може провјерити у дневнику рада.

”Нек вам је Бог на помоћи”

Појаснио је и да је тих дана био на радио вези са Бањалуком, Сарајевом и слично, те му се неко "убацио у везу" и саопштио да између Маглаја и Зенице већ изводе стоку, јер вода нагло расте.

"Човјек ми је рекао: "Нек вам је Бог на помоћи", јер ми осим Босне имамо ријеку Кривају и Усору које се спуштају ка Добоју", рекао је Тодоровић.

Испричао је да су службе биле у сталном контакту и предузимали потребне мјере. Каже да су га 15. маја послали на Лијешће и да је тамо око 8.30 часова видео људе и багере како раде и сипају пијесак. Међутим, све што би насули за минут је односила вода. Одбрана није имала приговора на његове свједочење, а ни у унакрсном испитивању за овог свједока нису имали питања.

Тужилаштво предложило саслушање свједока, који нису испитани у истрази

Тужилаштво је тражило да се данас саслушају и свједоци Велибор Убипариповић, Самир Диздаревић и Весна Драгомировић. Међутим, одбрана је томе приговорила појашњавајући да се ради о свједоцима које тужилаштво током истраге уопште није испитало, нити су наведени у оптужници, па самим тим им није познато ни својство и чињенице о којима ће свједочити. Тужилац Мустафа Јупић је потврдио да ти свједоци нису саслушани у истрази, али разлог због чега то није учињен није могао да објасни, наводећи да је на предмету тада радио други тужилац.

Након кратких консултација судско вијеће, којим предсједава Зорица Барош, усвојило је приговор одбране и одбило саслушање наведених свједока. Барош је нагласила да се тужилаштву оставља могућност да свједоке саслуша у даљем поступку.

Суђење се наставља 10. октобра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.