Суд БиХ

”Тодоровић живио у џунглама и кувао кокаин”: Одгођено суђење Цвијетићу и осталима

  • Извор: Аваз
  • 13.12.2023. 15:09

Почетак суђења Бојану Цвијетићу и осталимa оптуженима за организoвани криминал и међународну трговину дрогом, одгођено је због недоласка оптуженог Хариса Хоџића који је путем адвокатице обавијестио Вијеће Суда БиХ да је болестан.

Предсједавајући Вијећа судија Изо Танкић издао је наредбу за привођење Хариса Хоџића на наредни претрес заказан за 20. децембар, пише Аваз.

Сви остали оптужени, њих 17, дошли су на претрес, као и представници оптужених правних лица.

Већина је на слободи, осим Александра Николића и Миливоја Тодоровића којег је Њемачка изручила БиХ.

Тодоровићев бранилац, адвокат Игор Гркинић из Бијељине, упутио је приједлог за укидање притвора оптуженом. У замјену да изађе на слободу, Тодоровић је понудио као јемство породичну кућу свог оца, а у којој живе његови родитељи, супруга и дјеца.

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”

”Оптужени је у екстрадиционом притвору био седам мјесеци, укупно је у притвору био 13 мјесеци. Обећаће да се неће крити, нити се види мотив да напусти БиХ, казао је бранилац Гркинић који је предложио све мјере забране за Тодоровића, ако треба и три пута дневно да се јавља полицији.

Адвокат је навео да је Тодоровићу притвор одређиван само због тога јер наводно дужи период није био доступан. Навео је да је Тодоровић у Њемачкој изгубио документе у таксију и да је то пријавио полицији у Франкфурту која му је савјетовала да се обрати дипломатско-конзуларном представништву БиХ. Тодоровић је у представништву пријавио нестанак докумената, дао своје пуне податке и добио је путни лист.

”Имао је намјеру да се врати у БиХ. Имао је карте „WizzAira “ за 7. новембар за лет у Тузлу. Отишао је на аеродром и приликом укрцавања у авион је ухапшен. Да ли је то поступање некога ко избјегава правосудне органе", казао је адвокат Гркинић

Навео је да је Тодоровић још у Франкфурту био обавијештан због чега је ухапшен и да је прихватио изручење у БиХ захтијевајући скраћени поступак.

Адвокат је напоменуо да су остали сви пуштени да се бране са слободе.

Живио у џунглама и кувао кокаин

Државни тужилац Дубравко Чампара поновио је ранији став којим тражи да се одбије приједлог Тодоровића за јемство и укидање притвора. Тодоровић је на апликацији Скy имао кодно име Мр. Си.

"Тодоровић је јако специфичан у односу на остале оптужене. То је човјек који је дужи низ година живио у Јужној Америци. Живио је по џунглама и кувао кокаин. Да је знао да Тужилаштво посједује његове комуникације, никад не би дошао на подручје Европе”, казао је Чампара.

Вијећу се обратио и Миливоје Тодоровић.

”Ако прихватите јемство и први пут кад се не појавим спреман сам да потпишем сваку казну. Ја ћу се одазивати позивима суда, а све што наводи Тужилаштво је неистина”, казао је Тодоровић.

Вијеће ће накнадно одлучити и јемству.

Подсјећамо, Бојан Цвијетић, бивши савјетник тадашњег министра безбједности Драгана Мектића и још 17 особа оптужени су у предмету с доказима Скaj и Аном апликације.


Шверцовали више од три тоне дроге: Потврђена оптужница против Цвијетића и других

Шверцовали више од три тоне дроге: Потврђена оптужница против Цвијетића и других

Према наводима оптужнице, оптужени су у периоду од 2019. до 2021. године, организовали, испланирали и реализовали међународно кријумчарење опојних дрога, у количини више од 35 килограма опојне дроге кокаин, кријумчарене углавном с подручја Низоземске и Белигије на подручје БиХ, као и даље скривање и кријумчарење на подручју сусједних земаља, као и Мађарске и Словеније.

Надаље, оптужени су за кријумчарење више од 3.000 килограма опојне дроге марихуана - ”скaнк”, с подручја Албаније као и сусједних земаља, на подручје БиХ, те даље кријумчарење унутар БиХ и према земљама региона, као и складиштење веће количине опојне дроге марихуана -”сканк“ на подручју БиХ, гдје је пронађена и заплијењена количина од готово 316 килограма, као и кријумчарење веће количине цигарета.

Оптужени се терете да су почињењем кела стекли незакониту имовинску корист у вишемилионским износима, коју су почињењем кривичних дјела прања новца убацивали у легалне финансијске токове, купњом већег броја некретнина (станова, земљишта, на подручју Бањалуке, Источног Сарајева, Лакташа и других мјеста), као и више десетина углавном скупоцјених моторних возила.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)