Апликација

Тужилаштва у Српској без иједне ”Скај” оптужнице

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске, као ни надлежна Окружна јавна тужилаштва нису подигла ниједну оптужницу у којима су коришћени докази и подаци из криптованих аликација ”Скај” и ”Аном”!

Ријеч је о апликацијама за комуникацију чије је дешифровање у прољеће 2020. године изазвало тектонске потресе међу криминалним групама широм свијета, јер је истражним органима дало директан увид у најмрачније тајне, поруке и податке које су криминалци међусобно размијењивали увјерени да је њихова комуникација заштићена.

Šta je i kako radi Sky aplikacija

Šta je i kako radi Sky aplikacija

Распакивање ”крипти” у Европи је довело до заплијена стотина тона дроге... Хапшени су нарко босови, одузимана им је луксузна имовина, ”падали” су корумпирани сарадници криминалаца из власти, безбједносних служби и правосудних органа, за које се испоставило да су, ма гдје у свијету, били дубоко инволвирани у заштиту криминалних организација и њихових послова.

Хапшени инспектори, полицајци, судија...

Сличан сценарио усљедио је и у БиХ. Прво хапшење је изведено у јулу 2021. године када је у акцији МУП-а Српске ухапшен Младен Миловановић, некадашњи главни инспектор Управе за организовани и тешки криминалитет, због скривања бјегунца са Интерполове потјернице. Од тада у ”Скај” предметима ухапшено је на десетине осумњичених, међу којима и 15 полицијских службеника...

Skaj aplikacija iza rešetaka poslala mnoge velike

Skaj aplikacija iza rešetaka poslala mnoge velike "ribe"

Ухапшен је и притваран судија Основног суда у Бијељини Јован Савић, компромитована је некадашња замјеница Главног тужиоца Тужилаштва БиХ Диана Кајмаковић, док је некадашњи савјетник министра безбједности БиХ Бојан Цвијетић оптужен за организовање криминалне групе која је, према оптужници, шверцовала више од три тоне дроге. Разоткривене су блиске везе овдашњих криминалаца са клановима из региона и јужноамеричким наркокартелима, заплијењене су стотине килограма дроге, те откривени докази о злочинима који су потресли БиХ попут убиства сарајевских полицајаца, убиства Славише Ћулума...

Оптужено 66 особа, 13 признало кривицу

Главни носилац активности везаних за ”Скај” истраге је Тужилаштво БиХ које је подигло осам оптужница против 66 особа, укључујући три правна лица. Изречене су и прве пресуде. Кривицу је признало 13 особа, а правоснажно су изречене 22 године и 10 мјесеци затвора. Најближи сарадници Тужилаштва БиХ у ”Скај” истрагама су СИПА, Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево и Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске, који су на директној вези са Европолом од којег црпе материјале из криптованих апликација.

Dva istražioca GP BiH uhvaćena u Skaj aplikaciji, smijenjena i šefica Evropola

Dva istražioca GP BiH uhvaćena u Skaj aplikaciji, smijenjena i šefica Evropola

Њихове активности, али и динамику Тужилаштва БиХ не прате тужилаштва у Републици Српској, која досада нису подигла ниједну оптужницу, док је у Федерацији БиХ то учинило још само Кантонално тужилаштво у Сарајеву.

Како сазнаје АТВ подаци из криптованих апликација најчешће су презентовани Републичком јавном тужилаштву Републике Српске, чије Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала у појединим случајевима није било заинтересовано за поступање, па су предмети завршили у Тужилаштву БиХ.

Предмете преузимало Тужилаштво БиХ

Један од тих предмета је убиство начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића. Након злочина Републичко тужилаштво је истрагу препустило Окружном јавном тужилаштву у Приједору, које је у почетној фази сматрало да нема основа за притварање првоосумњиченог Далибора Раилића. Тако није мислило Тужилаштво БиХ по чијем налогу је Раилић ухапшен чим је пуштен из приједорског тужилаштва. Подаци из ”Скаја” тада су послужили да му Суд БиХ одреди притвор због трговине наркотицима, да би касније био оптужен и као налогодавац Башићевог убиства.

Podignuta prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom

Podignuta prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom

Незванично сазнајемо да Републичко тужилаштво није било заинтересовано ни за истрагу против једног од најтраженијих европских бјегунаца Младена Самарџије. Другачији став је имало Тужилаштво БиХ које је наложило његово хапшење, а убрзо је и притворен.

Доказе из ”Скај” апликације Републичко тужилаштво није користило ни на суђењу Синиши Шакићу, који је неправоснажно ослобођен оптужбе за тешко убиство Славише Ћулума, иако су им преписке из ”крипти” достављене путем међународне правне помоћи од надлежних органа Француске.

Како је тужилаштву пала оптужница са ”необоривим доказима”

Како је тужилаштву пала оптужница са ”необоривим доказима”

На упит АТВ-а у Републичком јавном тужилаштву увјеравају да у својим истрагама користе податке из крипованих апликација, те да их сматрају законитим.

”Тужилаштво располаже одређеним доказима који произилазе из криптованих апликација. Докази су прикупљени путем међународне правне помоћи од других земаља и исти се сматрају законитим и у складу су са одредбама Закона о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима”, наводе у Републичком тужилаштву.

Републичко тужилаштво крије и статистику

Међутим, не желе да објелодане чак ни статистичке податке колико су предмета формирали на основу података из ”крипти”, колико извјештаја су им доставиле полицијске агенције, ни колико су оптужница подигли!?

”Тужилаштво не може износити податке о достављеним извјештајима, покренутим истрагама, нити о оптужницама које су подигнуте на основу доказа произашлих кориштењем криптованих  апликација, имајући у виду да се ради о доказима осјетљиве природе, чињенице да свако изношење информација  везаних за предмет може штетити поступку, као и због угрожавања лица која нису оптужена”, речено је у Републичком јавном тужилаштву Републике Српске.

Нова ”Sky” оптужница: У БиХ прокријумчарили 3,7 тона марихуане!

Нова ”Sky” оптужница: У БиХ прокријумчарили 3,7 тона марихуане!

Истраге са подацима из криптованих апликација тренутно спроводе још Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци, те ОЈТ Источно Сарајево у оквиру предмета ”Коде”, али оптужнице нису подигнуте.

Са одређеним подацима из ”крипти” располаже и ОЈТ Приједор, а тичу се убиства Михајла Ступара званог Шмит. Суд је наводно одбио да те податке прихвати као доказ, јер по свему судећи нису прибављени на законит начин. Тужилаштва у Добоју, Бијељини и Требињу тренутно немају истраге у којима се ослањају на апликације ”Скај” и ”Аном”.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.