Velika akcija

Uhapšeno 60 ljudi, zaplijenjeno više od 11.000 umjetnina: U BiH nađeno 13 artefakata

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2023. 11:51

U velikoj međunarodnoj akciji uhapšeno je 60 ljudi i pronađeno više od 11.000 ukradenih artefakata.

Akcija "Pandora VII“ sprovedena je u 14 evropskih zemalja a po nadzorom španske policije te Evropla i Interpola.

Akcija se sastojala od operativne faze koja je trajala između 13. i 24. septembra 2022. godine i u kojoj je izvršeno nekoliko hiljada provjera na različitim aerodromima, lukama i graničnim prelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kuće.

U toku "Pandore VII" organizovane su dvije sedmice sajber patrole, u maju i oktobru prošle godine, sa preko 8.495 provjera sprovedenih onlajn i 4.017 zaplijenjene robe.

Zulić u pritvoru nakon monstruozne prijetnje na društvenim mrežama

Zulić u pritvoru nakon monstruozne prijetnje na društvenim mrežama

"Oko 130 istraga je još uvijek u toku, zbog čega se očekuje još zapljena i hapšenja dok istražitelji širom svijeta tragaju za onima koji kvare i uništavaju kulturnu baštinu“, rečeno je iz Evropola.

"Pandora VII" dovela je do pronalaska sljedećih ukradenih artefakata, između ostalog:

77 drevnih knjiga u Italiji koje je italijanska komanda za zaštitu kulturnog naslijeđa (Arma dei Carabinieri) zaplijenila sa internetskog tržišta. Knjige su ukradene iz arhive jednog manastira.

Evo kada počinje isplata penzija u Srpskoj

Evo kada počinje isplata penzija u Srpskoj

Rimska mramorna bista žene koju je pronašla Civilna garda (Guardia Civil) u Sevilji, Španija. Vjeruje se da skulptura predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju cara Trajana.

3.073 drevna novčića, zaplijenjena sa platforme za onlajn prodaju od strane poljske policijske službe. Dodatnih 117 dačkih i rimskih kovanica takođe je pronašla rumunska policija nakon što je opljačkano arheološko nalazište.

Portugalske vlasti su pronašle 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata. Vjeruje se da su ovi predmeti povezani sa serijom od 15 pljački izvršenih u crkvama širom sjevernog Portugala između 1992. i 2003. Dodatni 41 vjerski i liturgijski predmet (ikone, kalupi oltara, itd.) takođe je zaplijenila helenska policija nakon pretres kuće u Grčkoj.

Vatrogascima pune ruke posla: Gorjela napuštena kuća, prali cestu poslije udesa

Vatrogascima pune ruke posla: Gorjela napuštena kuća, prali cestu poslije udesa

U pošti u BiH zaplijenjeno je 13 arheoloških artefakata (nakit, između ostalog) iz Ruske Federacije.

Na provođenju akcije "Pandora VII" su učestvovale: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska i BiH.

Operacija Pandora, koja je prvi put pokrenuta 2016. godine, godišnja je operacija za sprovođenje zakona. Provodi se u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv prijetnji od kriminala (EMPACT).

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?