Banjaluka i Mostar

Ukrajinke optužene za podvođenje djevojaka

  • Извор: Независне
  • 23.07.2021. 12:41

Ukrajinke Asmik Zhdanova zvana Asja, (60) i Nataliia Nachinkin (32) optužene su da su vrbovale najmanje 17 stranih državljanki, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, radi pružanja seksualnih usluga za novac.

Protiv pomenutih žena koje se nalaze u pritvoru, Tužilaštvo BiH je podnijelo optužnicu koja ih tereti da su organizovali skupinu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema optužnici, pomenuta djela su činile od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banjaluke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru.

"Optužene osobe terete se za eksploataciju najmanje 17 žrtava, stranih državljanki uglavnom sa podučja Ukrajine i Istočne Europe", navode iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

"U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje", navode iz Tužilaštva.

"U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza", dodaju iz Tužilaštva.

(Nezavisne)

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм