Аљоша Борковић

Упао у рачунаре ТРБ-а: Нова пријава против бањалучког хакера

Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијела је тужилаштву нову пријаву против бањалучког хакера Аљоше Борковића због неовлаштеног приступа рачунарима фирме ТРБ (Технички ремонт Братунац).

У МУП Српске наводе да је извјештај поднесен Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци због сумње да је А.Б. починио кривично дјело неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података.

”За наведеног постоји основ сумње да је током 2020. године кориштењем лажног налога елекронске поште довело у заблуду запослене једног правног лица из Братунца, које је вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворило и активирало налог електронске поште што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутеру оштећеног и вршење других радњи као што је пребацивање датотека/података са и на компјутере оштећеног правног лица”, наводи се у саопштењу.

У МУП-у Српске упозоравају грађана да не остварају сумњиве мејлове, те да у случају било какве  сумње у потенцијални напад, без одлагања пријаве најближој полицијској станици.

Бањалучки хакер тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак

Бањалучки хакер тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак

Против Борковића је МУП Српске је досада поднио више пријава, али је он недоступан истражним органима и сумња се да је у Србији. Прије два дана Борковић је пријављен због сумње да је средином 2021. године ”упао” у рачунар Ивана Бегића, од кога је потом тражио 500.000 евра да у јавности не објави експлицитни снимак до којег је дошао неовлаштеним приступом заштићеном компјутеру.

У јулу прошле године је пријављен тужилаштву за сајбер напад у којем је од адвоката Васвије Видовић украо податке о разним предметима и у њено име слао лажне поруке бројним људима, а затим покушао да изнуди новац.

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

У два наврата је пријављиван због сумње да је упадом у рачунаре покушао да изнуди новац од хрватске фирме ”Петрохемија”. Осумњичен је и за прибављаље лажну службене легитимације Владе Републике Српске, као и службене легитимације Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком, које је употребио као праве.

Бањалучки хакер од хрватске ”Петрокемије” покушао изнудити милион куна

Бањалучки хакер од хрватске ”Петрокемије” покушао изнудити милион куна

У октобру прошле године пријављен је да је покушао да изнуди 150.000 евра од ”Клинике Костић” из Бањалуке. И тада се наводило да је Борковић хаковао рачунарски систем ”Клинике Костић”, да би потом тражио да му се у крипто валути ”Биткоин” исплати 150.000 евра како би им откључао систем, те да не објави снимљени садржај.

Бањалучанин више пута пријавио да су постављене бомбе у

Бањалучанин више пута пријавио да су постављене бомбе у "Бизару" и "Кафани"


Борковић се нашао под истрагом МУП-а Српске и због сумње да је у априлу 2022. године помагао у бјекству Јовану Јошилу, коме се спремало хапшење у наставку акције ”Сториџ” што је избјегао управо уз помоћ Борковића.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.