USK

Vikendice za policajce i njihove ljubavnice

  • Извор: Агенције
  • 27.04.2022. 09:10

Jedna od najvećih tužilačkih istraga na području Bosanskog Petrovca uskoro bi trebala biti krunisana optužnicom protiv najmanje četiri korumpirana policajca. O kolikim razmjerama korupcije se radilo, najbolje govori podatak da tužioci pripremaju 90 tačaka optužnice.

Pobrojana su brojna djela, od čega je i mnogo onih manjih koja se tiču svakodnevnog uzimanja mita. Sve je počelo kada se mlada policajka Milica Latinović pobunila u svom izvještaju, koji je trebao biti zakopan, ali su do njega došli tužioci i SIPA te su je zamolili za saradnju.

SVJEDOCI PROFITERI

Ispostavilo se da Policijskom stanicom u Bosanskom Petrovcu vedri i oblači obični narednik Elvedin Džigum, zahvaljujući koruptivnim aktivnostima i prijateljskim vezama sa vrhom policije u USK-u, a što je i sam posvjedočio inspektorima SIPA u Banjaluci još prilikom njegovog hapšenja u akciji Nebo od prije dvadesetak mjeseci.

Zatim, otkriveno je da se u istoj policijskoj stanici manipulisao u ROF bazi podataka prilikom unosa saobraćajnih prekršaja. Sve se moglo srediti za novac i za upućene.

Saobraćajne kazne stizale su i onima koji ih nisu počinili, a zatim bi padale na sudu protiv onih koji bi “išli do kraja”. Ipak, većina ih se prethodno “sređivala”

Najveće količine novaca za koje je država oštećena ipak se tiču sječe i izvoza kvalitetne šumske oblovine, čije bi izvlačenje bilo najavljeno kome treba, pa su takve policajci propuštali. Među saučesnicima od sjekača šume spominju se Šaban Melić i Kerim Silnović, odnosno njihove firme. Obojica su bili svjedoci protiv Đevada Muslimovića i ostalih u predmetu USK šume. I tada su svjedočili da su davali silne količine novca za mito, ali ni za šta nisu odgovarali i, po svemu sudeći, profitabilni biznis sa šumama nastavili su i nakon suđenja u pomenutom predmetu.

U Tužilaštvu vjeruju da sada konačno imaju kariku koja je nedostajala i u spomenutom predmetu sa kriminalom vezanim za šume, a to su saradnici u policiji.

- Nije moguće takav kriminal organizovati bez njih, a znajući šta se radi, oni su željeli dio kolača. Ili, pretpostavimo da nisu nikako uključeni, kad-tad bi zaustavili kamion sa trupcima i otkrili bi o čemu se radi, a nisu. U međuvremenu, a što se vidjelo i po izjavama koje smo uzimali od osumnjičenih, građene su po jedna ili dvije vikendice osobama u vrhu policije, pa i njihovim ljubavnicama, ispričao nam je naš izvor.

Dakle, daleko je veći broj uključenih policijskih oficira, ali glavnim su građevinski materijal od drveta dostavljali besplatno. Istraga je pronašla oko 50 napisanih kazni za prevoze oblovine bez otpremnica a koje su kasnije “sređene” intervencijama u policiji.

SLIKA IZ KAFANE

Što se tiče policajke od koje je sve počelo, umjesto da dobije nagradu i priznanje, ona se suočava sa brojnim kaznama i disciplinskim postupcima na svom radnom mjestu, o mobingu da se i ne govori.

U Krajini postoji nekoliko zviždačkih grupa na društvenim mrežama, čije članove vlast NES-a i policija USK-a nastoje identifikovati, zatvoriti i kazniti. Tu je bila objavljena jedna fotografija komesara USK-a Muje Koričića u kafiću Zlatka Hujića, prilikom sastanka sa osumnjičenim Elvedinom Džigumom. Razumjelo se da je fotografiju, po nagovoru iz Tužilaštva, načinila policajka Latinović i od tada kreće njen strahovit progon.

Istovremeno, korumpirani policajci bivaju nagrađivani, a i oni ranije već presuđivani vraćani na posao ili unaprijeđeni.

(Oslobođenje)

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок