Učestale pogibije

Vrućine i nedostatak opreme najčešći uzroci poginulih na gradilištima

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2022. 19:22

Vijesti o poginulim radnicima na građevini pune naslovnice crne hronike. U posljednjih godinu dana desetine građevinskih radnika život je izgubilo na gradilištu. Uzrok je uglavnom visoka temperatura i nepropisno obezbijeđeno gradilište.

I pored inspekcijskih nadzora, apeli i Zakoni se često ne poštuju. 

"U prvoj polovini tekuće godine u oblasti zaštite na radu republička inspekcija rada izvršila je 400 kontorla, od čega je 150 bilo sa utvrđenim propustima. Dogodilo se i pet smrtnih povreda od čega su dvije u građevinarstvu", kažu iz Inspektorata Republike Srpske. 

Po Zakonu o zaštiti na radu, radnik mora da ima standardnu opremu. Prioritet su šljem i zaštitna ograda. Visoke cijene opreme i dinamika radova, najčešći su razlozi zbog kojih se ovi propisi ne poštuju. 

"Svaki radnik bi trebao da ima zaštitni prsluk onaj zeleni, da se jasno vidi i bude uočljiv na gradilištu, šljem za zaštitu od udaraca u glavu i posebne cipele koje imaju metalnu oblogu. Svi radnici koji rade na visinama obavezno bi bilo da se postavi zaštitna ograda, da oni koji rade na ivicama i koji imaju mogućnost pada da budu zavezani kanapom i nekom drugom žicom", kaže Bojan Stevanović, firma Baustatik Banjaluka.

Što se tiče rada na visokim temperaturama, nema zakonske regulative koja to propisuje. Postoje samo preporuke o obustavljanju rada na temperaturama preko 35 stepeni, zbog kojih najčešće dolazi do smrtnih ishoda na gradilištu. 

Banjaluka je trenutno veliko gradilište. Građevinski radnici su u pogonu i na temperaturi od 40 stepeni. U najtoplijem dijelu dana na krovu zgrade je teško stajati i pet minuta, a ne četiri do pet časova.  

U poslovnoj zajednici kažu da je činjenica da su na otvorenom otežani uslovi za rad u ljetnim mjesecima. Apeluju na poslodavce da zaštite radnike kada je previsoka živa na termometru. 

"S obzirom na ektremne uslove koji su ovih dana veliki broj njih i obustavlja rad u ono vrijeme kada sunce najviše grije kada su najveće temperature upravo sa cilje zaštite zdravlja radnika i to je ono na šta PK poziva i ukazuje", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva pozivaju poslodavce da prilagode radno vrijeme vremenskim uslovima. To je jedno od rješenja dok se ne izmjeni Zakon o zaštiti na radu, kako bi se  izbjegli smrtni ishodi građevinaca poput onih sa početka priče. 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм