Nezamislivo

Za godinu četiri masakra u Srbiji, BiH i Crnoj Gori: Ubijene 32 osobe, 28 ljudi ranjeno

  • Извор: Радио Сарајево
  • 23.08.2023. 16:57

Cetinje, Beograd, Mladenovac, Gradačac - u samo godinu dana u regionu dogodila su se četiri masovna ubistva, u krugu od tek 500 kilometara. Ubijene su 32 osobe, a 28 osoba je ranjeno.

Zločine koje smo donedavno zvali 'nezapamćenim', za koje smo smatrali da se dešavaju negdje daleko i za koje smo tvrdili da su nemogući da se dese na ovim područjima, postali su gotovo svakodnevica. 

Za samo godinu dana postali smo svjedoci stravičnih zločina koji su do tada bili nezamislivi.

Godina dana na Balkanu - tri države, četiri masakra, četiri ubice i 32 ubijene osobe

Sve je počelo u Crnoj Gori, od 34-godišnjaka sa Cetinja, potom dječaka iz 'ugledne' beogradske porodice, pa 20-godišnjaka iz Mladenovca, sve do bodibildera iz Gradačca koji je 'od prije poznat policiji i organima gonjenja'.

Svaki od ovih masakara je različit na svoj način, a opet sve ove ubice kao da spaja neka zajednička linija. Neka crta iracionalne ozlojeđenosti prema svijetu koja je nasilno izbila na površinu.

Ova masovna ubistva dogodila su se u tri različite države i radi se o ljudima različitih godina, porijekla, mjesta stanovanja i koji su živjeli u drugačijim životnim okolnostima. Upravo iz tih razloga pojednostavljena objašnjenja padaju u vodu - zapadne vrijednosti, internet, video igrice, kapitalizam, rijaliti programi - očigledno da je potrebno detaljnije, dugoročno i sistematično istraživanje masovnih ubica sa Balkana. Što prije, to bolje!

Cetinje (Crna Gora, 12. august 2022.)

Vuk Borilović (34) je hicima iz lovačke puške ubio 10 osoba, ranio šestero, prije nego što je ubijen. Među stradalima su bila i dva djeteta, od osam i 11 godina. 

Stigli rezultati istrage: Masovnog ubicu sa Cetinja usmrtio metak policajca

Stigli rezultati istrage: Masovnog ubicu sa Cetinja usmrtio metak policajca

Ubica je bio oženjen i imao je troje djece.

Beograd (Srbija, 3. maj 2023.)

Tada 13-godišnji Kosta K. učenik OŠ 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu na Vračaru, u školi je koju je i sam pohađao, hicima iz očevih pištolja, ubio 10 osoba (devet đaka i čuvara), a ranio još šestero.

Porodice ubijene djece tužile školu

Porodice ubijene djece tužile školu "Vladislav Ribnikar"

Poslije masakra predao se policiji.

Mladenovac (Srbija, 4. maj 2023.)

Uroš Blažić (20) je pucajući iz puške u selima između Mladenovca i Smedereva ubio devet mladih osoba, a teško ranio još 13.

Mladić preživio masakr u Mladenovcu, sada doživio težak udes

Mladić preživio masakr u Mladenovcu, sada doživio težak udes

Uhapšen je poslije nekoliko sati skrivanja.

Gradačac (BiH, 11. august 2023.)

Život Nizame Hećimović ugašen je u petak, 11. augusta, od ruke njenog partnera Nermina Sulejmanovića (35). Nekoliko dana prije nego što je ubijena, Nizama je Nermina prijavila za porodično nasilje.

Nakon što je ubio Nizamu, prenoseći sve to uživo na Instagramu, Nermin je otišao u grad gdje je svirepo ubio Denisa i Džengiza Ondera, sina i oca, koje je poznavao od ranije i s kojima je bio u sporu.

Niko nije podnio zahtjev za preuzimanje tijela Nermina Sulejmanovića

Niko nije podnio zahtjev za preuzimanje tijela Nermina Sulejmanovića

U svom napadu ranio je i tri osobe. Prvo Nizaminog rođaka, kod kojeg se sa djetetom skrivala nakon što je pobjegla od nasilnika, Denisovu majku, kao i policajca koji je pokušao da ga zaustavi.

Nakon krvavog pohoda, Sulejmanović je izvršio samoubistvo.

(Radio Sarajevo)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм