Афера ”Корона уговори”

Заштитна одијела испоручивана у врећама за смеће!

Дејан Арежина, члан Комисије за пријем робе у Институту за јавно здравство Републике Српске, посједочио је у Окружном суду у Бањалуци да је у вријеме пандемије корона вируса само једном лично запримио испоручену робу, иако се његов потпис налазио на 17 записника о пријему.

Он је саслушан као свједок тужилаштва на суђењу Браниславу Зељковићу и осталим оптуженима за злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме пандемије вируса корона, којима је Република Српске оштећена за најмање 1,3 милиона марака.

Арежина је рекао да је лично запримио и пребројао 850 од 30.000 испоручених заштитних одијела, која су била упакована у вреће за смеће, целофан и кутије, наводећи да је записнике о пријему накнадно потписивао јер му је то тражио Радомир Роквић, колега из Службе за економско-финансијске послове.

Потписао 17 записника, а само једном примио робу

”Био сам у Комисији за пријем робе и једном приликом сам лично запримио одијела, што се види по отпремници коју сам потписао. Записници о пријему су накнадно рађени, да би се испоштовала процедура. Иако сам потписан на 17 записника нисам сву робу примио. Нешто су примале колеге Никола Ћулум и Игор Слишко”, рекао је Арежина.

На питање тужиоца Сање Тадић Стојисављевић свједок је рекао да лично није видио термалну камеру, која је испоручена ИЈЗ.

”С тим нисам имао везе. То је радио колега Роквић, а записник који сам потписао сачињен је на основу отпремнице”, рекао је Арежина.

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

”Сматрао сам да тако не треба”: Палија свједочио на суђењу Зељковићу

Појаснио је да записнике није писао, јер каже да је мислио да то није потребно, наводећи да из садашње перспективе тако не би поступао. Појаснио је да су записници заправо интерни документи, те да се по отпремницама видјело када је нека роба стигла у ИЈЗ. Из његовог свједочења стекао се утисак да су у ИЈЗ вјеровали свему што пише у отпремници добављача, да није било разлога да сумњају у било шта. Потврдио је и да га надлежне службе нису обавјештавале о томе како изгледају одијела која требају стићи.

”Нико ме није упознао с тим каква су одијела, нити сам компетентан да кажем да ли је нешто заштитно или медицинско одијело. Био сам у Комисији, која је формирана прије короне, и која је била намијењена за редовно поступање”, рекао је Арежина.

”Зељковић то није тражио од нас”

На питање одбране зашто је тако радио Арежина и да ли је због тога писао притужбе свједок је рекао да је није. Присјетио се да је једном колеги помињао да то нема смисла, те да нису формиране компетентне комисије, али каже да никакву притужбу није писао, нити је одбијао да потпише записнике, јер је вјеровао ономе што су колеге потписале на отпремници.

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Афера ”Корона уговори”: Вјештаци сагласни да Бојић пред судом може бити три сата дневно

Зељковићев бранилац Јадранка Ивановић питала је свједока да ли је оптужени тражио од њих да тако поступају и Арежина је одговорио да није. Одречни одговор је усљедио и на питање да ли им је Зељковић тражио да нешто накнадно потписују.

”Директор се није уплитао у наш рад и начин на којим смо поступали, нити је на било који начин утицао на нас”, одговорио је Арежина. 

(Не)спорни наводи из Књиге протокола

Зељковићева секретарица Здрава Прошић, те административна радница ИЈЗ Дијана Зељковић (није у роду са оптуженим, оп.а.) испитиване су у вези са Књигом протокола, те начинима како су протоколисале поједине јавне набавке. Тужилаштво је указало да преговарачки поступци, који су рађени са фирмама ”Промединг” и ”Проконтрол” нису детаљно уписани, као што је то рађено с неким другим набавкама.

Suđenje za korona ugovore: Zeljković tvrdi da nije znao šta se dešava po pitanju nabavki

Suđenje za korona ugovore: Zeljković tvrdi da nije znao šta se dešava po pitanju nabavki

Нису навођени сви појединачни документи, а свједокиње су појасниле да у том периоду једноставно нису стигле да упишу све, јер су због пандемије имале превише посла. На питање одбране појасниле су да су сви документи доступни и да су сви сачињавани у три примјерка, наводећи да им оптужени Зељковић није говорио како ће поступати и шта уписивати, те да им оптужени никада није наредио да нешто изоставе.

Прошићева је испричала да је на дан када је полиција дошла у претрес ИЈЗ Зељковић ујутро дошао на посао око 7.30 часова, али га након паузе више није видјела.

На дан претреса Зељковић дошао на посао

”Није ми било познато да је имао састанке ван земље или слично. То јутро је дошао на посао. Послије паузе је дошла полиција и тражили су ми да позовем директора и да му кажем да су дошли у претрес. Он се јавио рекао да ће брзо доћи. Потом је престао да се јавља на телефон, а касније је био недоступан”, рекла је Прошић.


Tužiteljka otkrila sve detalje Zeljkovićevog bjekstva u Srbiju

Tužiteljka otkrila sve detalje Zeljkovićevog bjekstva u Srbiju

Она каже да јој је до 15.30 часова Зељковић послао поруку наводећи да је ван БиХ на прегледу код љекара, те да јави полицији да ће им се јавити сутра.

Суђење пратио с маском на лицу

Прошло рочиште је одгођено због повишене температуре коју је имао првоотпужени Зељковић. Због тога он је данас данашње рочиште пратио с хируршком маском на лицу. Суду је појаснио да има почетак упале плућа и доставио је налаз у којем се наводи да се јављао љекару због кашља, температуре и респираторних проблема, те су му преписани антибиотик, као и инхалације.

Подсјетимо, бившем директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу оптужницом се на терет ставља злоупотреба службеног положаја и примање мита. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Суђење се наставља у петак 23. фебруара.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)