Корона уговори

Заштитна одијела набављали за 21.50 КМ и препродавали ИЈЗ-у за 50 КМ по комаду

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 14:10

Туристичка агенција ”Травел фор фан” набављала је заштитна одијела за 21,50 КМ по комаду и препродавала их Институту за јавно здравство Републике Српске за 50 КМ по комаду!

То је на наставку суђења Браниславу Зељковићу и осталим оптуженима у предмету ”Корона уговори” испричао свједок тужилаштва Давор Максимовић, власник фирме за пословни консалтинг која се уједно бави и трговином.

Он је у судници појаснио да је заштитна одијела за 14,50 КМ по комаду (без ПДВ) набављао од фирме ”Екофарм” из Гацка, власништво Драгутина Павловића, те да их је за 21,50 КМ продавао агенцији ”Травел фор фан”, чији је директор оптужени Саша Марковић.

”Марковић ми је у телефонском разговору говорио да има велики посао и питао може ли се обезбиједити кредит, јер су му требала средства да то финансира. Мислим да се радило о заштитним маскама и одијелима која је требало да се увезу из Кине”, рекао је Максимовић.

Он каже да му је десетак дана касније власник ”Екофарма” послао слику заштитних одијела, наводећи да се праве у БиХ и питао је могу ли се коме продати.

”Сјетио сам се Марковића па сам му послао фотографију одијела. Он је рекао да обезбједим узорке и када их је видио тражио је да се преправи односно дода преклоп преко рајсфершлуса, те да му треба што хитније. Наручио је 30.000 комада и испоруке су ишле у етапама. Одијела која су испоручена у посљедњој етапи била су нешто јевтинија јер сам добио рабат”, рекао је Максимовић.

Он каже да је знао да су одијела ишла Институту, али у почетку није знао по којој цијени и касније је сазнао да се радило о 50 КМ по комаду. Потврдио је да је иста одијела и он другима продавао по 50 КМ, а међу купцима је би и Дом за стара лица.

Власник ”Екофарма” Драгутин Паповић посвједочио је да је његова фирма одијела набављала по цијени од 11 КМ, а продавали за 14 КМ без ПДВ.

Подсјетимо, бившем директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу оптужницом се на терет ставља злоупотреба службеног положаја и примање мита. Директор фирме "Проконтрол " Славко Бојић оптужен је за помагање у злоупотреби службеног положаја, бивши директор "Синекс лабораторије" Сани Црљић за помагање, директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић за давање мита и и директор "Промединга" Драган Дубравац за злоупотребе у поступку јавне набавке.

Због злоупотреба у поступцима јавних набавки за вријеме пандемије корона вируса, којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. Суђење је почело 6. фебруара прошле године.

Пратите нас и путем Вибера