ATV

Зеленгора

Голијанин спашен захваљујући полицајцу који је пронашао таблицу

Синиша Голијанин, директор КПЗ Фоча, који је тешко повријеђен у саобраћајној несрећи на Зеленгори, у којој је погинуо директор Студентског дома Фоча Далибор Пљеваљчић, са теренцем "тоyота рав 4" слетјели су у провалију дубоку 120 метара!

Спасени су захваљујући екипи Горске службе спасавања Републике Српске, спасилачке екипе ”Wolf", Јединици Жандармерије, те полицајцу ПС Калиновик који је, у обиласку терена, у шуми уочио регистарску ознаку и на основу ње успио да лоцира мјесто несреће и аутомобил у провалији.

Како сазнаје АТВ Голијанин и Пљеваљчић су у петак 22. септембра боравили на Зеленгори и кући су кренули око 23 часа. У повратку су, под непознатим околностима, "тоyотом" слетјели с макадамског пута у провалију, окружену густом шумом.

Будући да се у петак навече нису вратили кућама, њихове породице су алармирале полицију. Обојица су, због непостојања сигнала мобилног телефона, били недоступни и практично се није знало гдје се налазе.

У обилазак терена отишао је полицајац ПС Калиновик, иначе искусни планинар, који је у недјељу лоцирао возило на локалитету Џафер Поток, неколико километара изнад Орловачког језера.

"Полицајац је, у обиласку терена, уочио регистраску таблицу аутомобила која је, највјероватније, спала с возила приликом слијетања. Испоставило се да је аутомобил слетио у провалију и зауставио се на 120. метру. Полицајац је ступио у контакт са преживјелим, кога је затекао у близини аутомобила", рекао је за АТВ начелник Горске службе спасавања Републике Српске Ненад Иконић.

Он каже да је полицајац након тога изашао из шуме, како би дошао до сигнала и обавијестио станицу. Одмах је организована акција спасавања.

"Након што смо добили информацију, спасилачке екипе су на лицу мјеста биле у року од сат и 20 минута. То је тежак терен, па смо користили алипинистичку опрему и ужад. Нажалост, једна особа је погинула, а након евакуације друга особа је превезена у болницу. Двије ноћи и цијели дан је провео на отвореном. Био је у тешком стању. По проналаску ми смо га утоплили и већ је био у стању хипотермије", рекао је Иконић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић рекао је раније за АТВ да је Синиша Голијанин примљен у недјељу у касним поподневним сатима са тешким повредама грудног коша. 

"Терапијски, дијагностички је збринут у Универзитетској болници Фоча и његово стање је засада стабилно", рекао је Марић.


Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  Упознаћемо вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста.

 • 13:25 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путописна авантура са потписом Бањалучанина Роберта Дацешина.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.