Okružni sud u Banjaluci

Željka Cvijanović svjedočila na suđenju Aleksandru Džombiću

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2022. 13:28

Sve intervencije Vlade Srpske u sistem „Birač“ bile su opravdane. Kredit koji ja IRB dala zvorničkoj „Energoliniji“ ujedno je bio i prvi korak da se počnu rješavati problemi grupacije, rekla je Željka Cvijanović, koja je bila svjedok odbrane u nastavku suđenja Aleksandru Džombiću.

"Alumina" je jedno od najvažnijih preduzeća koje je bitno kako za privredni tako i strateški razvoj Srpske. 

Vlada se, kaže Cvijanovićka, uvijek i bavila važnim strateškim pitanjima. 

"Prioritet je bio spasiti preduzeće, privredu ali i radna mjesta, jer je tamo radilo preko hiljadu radnika. 'Energolinija' je davala energiju drugim preduzećima i bez nje sistem ne bi mogao da funkcioniše ", rekla je Cvijanovićka. 

Cvijanovićka je rekla da je bilo neophodno tada da se promijeni energent. 

"Smatrano je da je to bio jedini način da se smanje troškovi proizvodnje. Mi smo samo gledali kako pomoći", tvrdi Cvijanovićka. 

Kaže i da su kontrolni organi poslije Litvanaca utvrdili haotično stanje. 

"Vlada je bila upoznata sa molbama za spasavanje a cilj je bio da preduzeće ne propadne i da se novac vrati IRB-u Srpske", dodala je Cvijanovićka. 

Zbog toga je Vlada, kaže Cvijnovićka, i zatražila od obje strane da se dogovore o načinu otplate i sporazum je bio postignut. 

"Ko će kredit vraćati ne mogu da pretpostavim", rekla je Cvijanovićka. 

Svjedok odbrane bila je i bivši referent za pravne poslove u IRB-u Jasna Marinković. Kaže da je obezbjeđivanje kredita "Energoliniji" bila stvar procjene. 

"Znam i da je imovina članica 'Birča' bila u tom slučaju obezbjeđenje", rekla je Marinkovićka. 

Marinkobvićka tvrdi da ne zna da li je kredit proglašen dospjelim. 

U nastavku suđenja Aleksandru Džombiću odbrani su ostala još tri svjedoka nakon čega slijedi vještačenje. Nastavak suđenja planiran je za 28. novembar. 

Aleksandar Džombić je optužen da je 2012. godine zloupotijebio položaj, tako što je prezaduženoj firmi „Energolinija“ iz Zvornika nezakonito omogućio dobijanje kredita od Investiciono razvojne banke Republike Srpske od 19,4 miliona maraka 0.29.

Prema optužnici Tužilaštva sporni kredit nikada nije vraćen. IRB je tražila nadoknadu štete od oko 25 miliona maraka.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина