Опака болест га коштала живота!

Био капитен Звезде, играо са тумором, па остао без ноге! Трагична прича великог талента

  • 21.03.2024. 08:35

Иван Ћоровић био је један од највећих талената КК Црвена звезда, али је умјесто велике каријере, игром судбине доживио највећу могућу трагедију.

У августу прошле године Ћоровић је преминуо, а Звезда се од њега тада опростила емотивном поруком.

- КК Црвена звезда са великом тугом обавјештава јавност да је у петак 11.08.2023.године у 26.години живота преминуо наш Иван Ћоровић.

Иван је био наш капитен, и предводник јуниорске екипе Црвене звезде у којој су стасавали и Бориша Симанић, Алекса Раданов, Алекса Ускоковић, Стефан Ђорђевић… Која је 2016.године најавила велике домете стигавши до финала Евролиге у Берлину.

Иван Ћоровић је играо у кадетској и јуниорској селекцији КК Црвена звезда, стигао је до два финала Евролиге у Мадриду и Берлину.

Само годину дана касније почиње Иванова борба са опасном болешћу због које је био приморан да прекине кошаркашку каријеру која је обећавала много. Ову утакмицу наш Иван је изгубио, борећи се онако како је играо и кошарку, не жалећи се на било шта – до самог краја.

КК Црвена звезда, комплетан менаџмент на челу са предсједником клуба, комплетан играчки кадар, млађе селекције, Иванови бивши тренери Слободан Клипа, Александар Глишић и Стева Мијовић, сви запослени у клубу, изражавају породици Ивана Ћоровића изразе најдубљег саучешћа.

Иван Ћоровић, капитен Црвене звезде (и за нас ће то заувијек остати) биће сахрањен 13.августа у Шавнику у Црној Гори.

Ево како је реаговао Теодосић кад су га новинари питали о Јелисавети

Ево како је реаговао Теодосић кад су га новинари питали о Јелисавети

Нека му је вјечна слава и хвала - стајало је тада у саопштењу Црвене звезде.

Пред Ћоровићем је била велика каријера али му је тумор на кољену направио пакао од живота. Он је чак осам мјесеци играо у овом стању мислећи да је у питању хематом, а када је откривено да је то у ствари тумор кренуле су и велике муке.

- Све је почело у фебруару 2017. године. Прво се појавио туп бол у кољену, као да сам добио неки ударац. Дијагнозе су биле разне… У марту сам урадио магнетну резонанцу и рекли су ми да је хематом. Ја сам наставио да играм и тренирам, тад сам из првог тима ФМП прекомандован у јуниорски тим Звезде. Сјећам се посљедње утакмице у црвено-бијелом дресу. Везао сам 11 поена у трећој четвртини, направили смо разлику и побиједили у финалу јуниорског првенства. Два дана послије тога сам отишао на припреме репрезентације Црне Горе. Играли смо Европско првенство на Криту и обезбиједили опстанак у дивизији. То се десило на претпосљедњој утакмици, коју смо 57 секунди прије краја губили осам разлике. Успјели смо да стигнемо и у продужетку добијемо. Дошао сам кући послије ЕП и узео тај меч да погледам на ТВ. Тек ту примећујем да лоше трчим - открио је својевремено у интервјуу за "24седам" Ћоровић, па је у даху наставио:


- Људи су то очигледно видјели, али ја нисам био свјестан. Рекао сам одмах себи да морам што прије да ријешим тај проблем. Мислећи да је и даље тај хематом, почињем да радим све супротно од онога што је потребно – ласери, струје… То се никако не ради када је тумор. А ми тада нисмо знали праву дијагнозу… Послије одлазим у Београд, почињу ми припреме са првим тимом ФМП. Радим још двије магнетне резонанце и ултразвук, доктори поново говоре да је хематом. Долази 31. август, клуб са мном раскида споразумно уговор, са жељом да негдје одем да се развијам. Четири дана касније на снимцима које сам својевољно и детаљно урадио сазнајем да имам озбиљан здравствени проблем.

Говорио је и како је играо под великим боловима.

- Осјећао сам само бол кад се заврши тренинг или утакмица. Али размишљао сам да ћу издржати још мало док прођу битне утакмице и да ћу се онда посветити лијечењу. Нисам ни мислио да ће лијечење оволико потрајати.

Тумор је најприје лијечен хемотерапијама, да би услиједиле двије операције, а на крају је остао без ноге која је морала да буде ампутирана из кука.

- Примио сам пет хемиотерапија. Послије тога сам имао операцију па још девет заштитних хемиотерапија. То је трајало годину дана и послије је још годину све било у реду. Уписао сам факултет у Никшићу, желио да учим за тренера, али није ми се свидјело. Размишљао сам шта ћу даље и одлучио да упишем Машински. Међутим, годину и по послије операције имао сам нову интервенцију. Била је то лака операција, али нисам могао послије ње да се вратим у нормалу. Ове године у фебруару сам отишао на контролу и видио да се тумор вратио и да је порастао десетак центиметара. Једино рјешење била је ампутација ноге из кука. Био је то логичан след догађаја. Био сам спреман, припреман на то у подсвијести од почетка лијечења. Могу сад да кажем да сам ампутацију савршено поднио, као да се ништа није десило - истакао је Ћоровић у разговору за "24седам".

Затим се сусрео и са новим проблемима

- То је везано за инвалидску пензију. Отишао сам комисију и одбили су ме. Мислим да нису све ни прочитали, а објашњење им је било да нисам имао метастазе. Хвала Богу да их нисам имао, али стварно не постоји шанса да ја то не добијем. Жалио сам се, па ћемо видјети како ће се одвијати. Ако не промјене одлуку, онда ћу их тужити. Питају ме послије људи што не тражим везу, а ја кажем па шта ће ми већа веза од протезе. Како да тражим везу да покажем да сам инвалид, кад немам ногу. Али ајде, да смо ми здрави, па ће се све то ријешити - рекао је својевремено Ћоровић.

Ипак, инвалидску пензију није дочекао и преминуо је у августу 2023. године, те је оставио читав кошаркашки свијет у жалости.

Стигао да дебитује за први тим

Успио је Иван Ћоровић да дебитује за сениорски тим Звездине филијале ФМП Железника и то у мечу против МЗТ-а.

- Добио сам тада шансу и начео трипл-дабл. Шалим се на свој рачун, јер сам уписао кош, асистенцију и скок. Таман ме кренуло. Било је разних шала и анегдота и послије цијеле ове ситуације. Како сам људе цимао кад сам био ћелав и са ожиљком на нози. Сви су мислили да сам криминалац, тако су ме гледали. А ја веселе природе, па сам се шалио, мислили људи да сам човјек из подземља. Не знају моју причу. Тако да генерално, и сад са протезом како ми је Марко Лукић омогућио да имам зглоб и да могу да га вртим, могу да је поставим у разне положаје, па траумирам људе редовно. А он је то направио да би ми помогао - рекао је у опширном интервјуу за "24седам" Иван Ћоровић својевремено.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.