НБА

Јокић иде кући: Денвер ''прокоцкао'' плус 20, Минесота у финалу конференције

  • 20.05.2024. 07:19

Кошаркаши Минесоте пласирали су се у финале Западне конференције НБА плеј-офа, пошто су у седмој утакмици савладали као гости Денвер Нагитсе 98:90.

Минесота је направила историјски преокрет када су у питању седме утакмице. До сада се нико није вратио из минуса од 20 поена и већег минуса од 11 поена на полувремену, али ето успјели су Вукови и осујетили велики балкански окршај између Николе Јокића и Луке Дончића.

Попут већине утакмица у овогодишњем плеј-офу, шампион је кренуо успорено. Минесота је повела 12:5, али су од тада Нагетси одиграли готово савршено одиграо прво полувријеме. Посебно у одбрани. У прве двије четвртине Денвер је примио само 38 поена и на полувремену имао +15 – 53:38.

Денвер је одлично кренуо и у трећој четвртини са још пет поена и стекао +20 – 58:38. А онда, сасвим друга прича. Улоге су се обрнуле. Минесота је погађала, а истовремено и закључала кош. Само у тих 12 минута анулирала је разлику, добила четвртину 28:14 и у последњи квартал ушла са поеном заостатка – 67:66.

Серија је настављена почетком посљедње четвртине и Вукови су послије дуже времена водили – 70:66. Денвер се много мучио, посебно у одбрани. Јокић јесте држао тим изнад воде са три тројке, али гости су имали много расположених играча. Гобер је имао невјероватан погодак на истеку напада за 79:75, Таунс и Мекденијелс су у другом дијелу имали фантастичне кошгетерске роле, а у финишу је тихи херој био Дез Рид. Имао је двије блокаде над Јокићем, закуцавање и асистенцију Едвардсу за тројку и +10 (92:82) три минута прије краја, када је било јасно да ће Нагетсима бити скинута шампионска круна.



И када се погледа листа стријелаца апсолутно је јасно шта је одлучило утакмицу. У Денверу су своје испоручили Никола Јокић (34 поена, 19 скокова и седам асистенција) и Џамал Мареј (35 поена), али осталих није било. Портер је био најефикаснији од остатка екипе са само седам поена. На другој страни чак шесторица двоцифрених. Мекденијелс на крају најефикаснији са 23 поена, Таунс имао дабл-дабл од 23 поена и 12 скокова. Едвардс није био шутерски расположен, али је убацио 16 поена, имао осам скокова и седам асистенција, а поред дефанзивних рола солидан нападачки учинак имали су Руди Гобер са 13 поена и девет скокова, као и Рид са 11 поена.

Минесота ће у финалу Запада играти против Даласа и имати предност домаћег терена. Што значи да ће се прве двије утакмице играти у Минеаполису.

Пратите нас и путем Вибера