Пред ново велико такмичење

Нови скандал KС БиХ: Најбољи судија из Републике Српске не суди завршни турнир Купа БиХ

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2024. 16:44

У „кошаркашкој“ БиХ нова ујдурма пред ново велико такмичење.

На завршном турниру Купа БиХ, који почиње у Сарајеву, није било мјеста за најбољег овдашњег судију Драгана Поробића, који, гле чуда, бива делегиран за утакмице Евролиге, али по суду оних који доносе одлуке у бх. кошарци, недовољно је добар да се уврсти на листу арбитара који ће дијелити правду на утакмицама вриједних трофеја у Купу БиХ.

Нови је то скандал у режији Јадранка Ласетовића, комесара такмичења, који мимо свих договора и прописа доноси одлуке о томе ко може, а ко не, да дијели кошаркашку правду на терену.

Александар Ђурђевић, предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске, каже да изостанак Драгана Поробића са листе арбитара још један доказ самовоље Јадранка Ласетовића.

„Kада имате завршни турнир Купа једне државе, без обзира на све, онда је нормално да вам на терену суде најбоље судије, а Драган Поробић је један од најбољих, ако не и најбољи овдашњи судија. Он се морао наћи на списку арбитара и његов изостанак је одлука која нема никаквог оправдања. Сматрам да није испоштовано ништа од онога што пише у актима KС БиХ, а тиче се равноправности. Кошаркашки савез Републике Српске је равноправан члан KС БиХ, а само један наш судија је делегиран за завршни турнир Купа БиХ. Незадовољни смо због такве одлуке, највише због тога што Република Српска има одличне судије који суде такмичења највишег ранга европске кошарке. Ово је само наставак лошег односа Кошаркашког савеза БиХ, те људи који се налазе на руководећим позицијама, према Кошаркашком савезу Републике Српске и свему што долази из Републике Српске“,   поручује Александар Ђурђевић, предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске.

Комесар за такмичење KС БиХ већ дуже вријеме доноси одлуке на штету Кошаркашког савеза Републике Српске и клубова који долазе из Републике Српске. Недавно је цех платила екипа Младости из Мркоњић Града.

„Имали смо прилику, у претходном периоду, да видимо да је кошаркашима Младости из Мркоњић Града отказана утакмица са КК Спарс из Сарајево на сам дан утакмице, неколико сати прије њеног почетка и то путем мејла. То је противно свим прописима и та утакмица је требала да буде регистрована службеним резултатом у корист екипе Младости. Ипак, то се није десило, а комесар за такмичење и том приликом се оглушио о све акте KС БиХ“, каже Ђурђевић.

KС БиХ, и они који су на руководећим позицијама, одавно вуку потезе на штету кошарке у Републици Српској, а утисак је да су бројни проткани политиком којој није мјесто у спорту.

„Од како сам ступио на позицију предсједника Кошаркашког савеза Републике Српске, за ове три године, константно имамо проблеме на релацији са KС БиХ. Не поштује се ауторитет, не поштује се равномјерна заступљеност и често KС БиХ, и колеге из Федерације БиХ, покушавају да нанесу штету клубовима из Републике Српске, а чини ми се да им је највећи трн у оку КК Игокеа који је најбољи кошаркашки клуб у БиХ. На разне начине се покушава омаловажити успјех, али се и покушава на све начине онемогућити да се оствари спортски  резултат на терену. Сјетимо се само скандалозне завршнице првенства БиХ у Широком Бријегу и сличних ствари. Дефинитивно постоји континуитет лошег односа према свему што долази из Републике Српске, али када погледамо шта се све дешава у БиХ онда је јасно да једно прати друго“, каже Ђурђевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.