"Ти се не скидаш"

Ово још нисте чули: Паспаљ испричао како је легендарни тренер Партизана бирао ко ће да игра

  • 06.04.2024. 21:37

Тренери су некад на великим мукама када треба да изаберу ко од играча које имају у тиму неће да игра неку утакмицу, али случај елиминације попут оног који је имао Борислав Реба Ћорковић, некадашњи тренер Партизана, још није виђен.

Бивши кошаркаш Жарко Паспаљ открио је занимљив начин како је стратег бирао играче.

У подкасту АБА талкс имамо прилике да чујемо бројне занимљиве и до сада неоткривене приче из свијета кошарке, које нам доносе Александар Ацо Петровић, Жарко Паспаљ, Саша Дончић и Един Авдић.

Паспаљ је у новој епизоди до суза насмијао саговорнике, са којима је подијелио Ћорковићев систем елиминације, пише Спортал.

– Био је добри Реба Ћорковић, покојни је сад, тренер Партизана. Тих година Партизан има, рецимо, 20 играча за утакмицу. Мука неопјевана, не зна шта ће да уради од себе. Не би да се посвађа, није такав човјек – започео је Жарко Паспаљ, па је објаснио какав је систем тренер имао:

“Прво што се ради, игра се четири пута недјељно фудбал и стављају се клупице около, ако неко падне да се повриједи. Ако то случајно не успије, зове их насред терена. Они дођу около, он ћути и сви ћуте, кад се неко накашље, он каже: Ти се не скидаш! Ето ти га рјешење.”

Ћорковић је након четворогодишње кошаркашке каријере у Динаму из Панчева започео тренерску каријеру 1958. у београдском Железничару.

Од 1965. до 1970. је водио женску екипу Партизана, па је од 72. до 74. био помоћник у мушкој селекцији, а онда је први тренер постао 74. и на тој позицији је био двије године.

Био је то његов први мандат у Партизану, у који се враћао на по двије године 80. и 87, када је био савјетник, а онда је још сезону био на клупи црно-бијелих 1989. године.

Пратите нас и путем Вибера