Evrobasket

Poljaci su ipak, zalutali u polufinale: Francuzi silovito do borbe za zlato!

  • Извор: АТВ
  • 16.09.2022. 19:15

Košarkaši Francuske pobijedili su Poljsku rezultatom 95:54 u polufinalu Evrobasketa.

Francuska je imala sreće u uvodnoj rundi nokaut faze Evropskog prvenstva, a onda zasluženo pobijedila Italiju poslije drame i Poljsku pregazila za finale.

Ovo je jedan od najubjedjivijih trijumfa u istoriji polufinala Evrobasketa

U prvoj četvrtini su Francuzi nametnuli svoj tempo i do kraja susreta se manje-više tako i igralo, sporo, na postavljene odbrane i uz pomoć kvaliteta na centarskoj liniji.

Poljska je imala samo 9 postignutih poena u prvoj dionici, Francuzi su tada imali 15 i odmah na startu druge preko Ertela i Tarpija postiže brzih 5 poena i Miličić reaguje tajm-autom.

U drugoj četvrtini su Poljaci postigli identičan broj poena kao u prvom periodu, da bi Francuzi stekli baš veliku prednost i već tada osigurali plasman u finale Evrobasketa.

Poljaci su posljednji put dali manje od 20 poena na jednoj utakmici Evrobasketa 2013. protiv Španije (13), a isto su uradili i davne 1963. protiv Sovjetskog Saveza (18).

Poljska je na poluvremenu gubila 16 razlike (34:18) i bilo je potrebno novo čudo za prolaz u finale, a onda u trećoj dionici Francuska nastavlja po starom i Poljska ostaje u šoku.

Sve je u četvrtoj četvrtini ukazivalo da će biti i plus 40 poena za Francuze, nekoliko puta su stizali do 39 poena razlike, a onda i čitavih 42 poena prednosti nakon poena Porijea na dva minuta do kraja. Bilo je i 44 poena viška, da se igralo još deset minuta, čini se da bi bilo i preko 60 poena razlike.

Na kraju, Jabusele je upisao 22 poena, Furnije je dodao 10, a zanimljivo da kod Poljaka niko nije imao preko 10 poena, najbliži Sloter sa 9, Ponitka je imao 7, ali su obojica presjedili na klupi posljednju dionicu.

Тагови: