Pjesma izazvala buru negativnih komentara

Javnost ne krije razočarenje: Stanivuković planirao građanima pokloniti pjesmu, a oni ga "stavili pred sud“

  • Извор: Агенције
  • 10.08.2022. 12:42

Na zvaničnoj YouTube stranici Grada Banja Luka osvanula je pjesma posvećena srpskom književniku i narodnom tribunu, Petru Kočiću. Pjesma „Sve mi je“ izazvala je buru negativnih komentara na društvenim mrežama.

Veliki broj građana je ovu numeru nazvao potpunom lakrdijom, plagijatom i ismijavanjem tradicije i običaja jer se autor koristio modernijim ritmom u kome je korišten autotune, ali i dobro poznati dijelovi iz teksta "Jedina Srpska". 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je očigledno planirao građanima pokloniti pjesmu koja će se godinama slušati, međutim građani su ga „stavili pred sud“.  Na društvenim mrežama se danima, otkako je izašla pjesma postavlja pitanje da li su iz Grada kontaktirali nekog stručnog u Akademiji nauka i umjetnosti u odsjeku za etnomuzikologiju.

Na ova i mnoga druga pitanja oglasili su se iz Grada, a prva među njima bila je jedna od mnogobrojnih Stanivukovićevih savjetnika Mirna Banjac Savić. „I dok se hejteri zabavljaju, cilj je postignut: reakcija, bunt, ogoljavanje,sarkazam, provokacija. Strateški smo doprli do ciljne grupe kojoj se za privlačenje pažnje ne komunicira standardnim putem. Dozvali smo ih da bismo im na kraju predstavili suštinu i pravi sadržaj, hvala!“

Na njenu objavu ubrzo su reagovali ogorčeni građani koji su istakli kako je pjesma omalovažavajuća za lik i djelo jednog od najvećih srpskih pisaca. „Sramota me je u ime cijele Gradske uprave kao i u vaše ime koja je ovaj debilizam uradila“, glasi jedan od komentara. 

O ovoj temi govorio je stručnjak, etnomuzikolog koji ističe da pomenuta numera predstavlja potcjenjivanje i ponižavanje Petra Kočića kao pisca. „Pjesma nema veze sa etno muzikom i tradicijom niti ima smisla sa Petrom i njegovim likom“, ističe naš sagovornik te dodaje: 

„Ovo je folk sa dijelovima rep fazona kako to danas mlađi svijet voli reći. Međutim, ako se uzme u obzir da se sva novokomponovana muzika danas tako pravi, vjerovatno bi zadovoljila određeni savremeni standard, da ga tako nazovemo, ali da ne govori o Kočiću. Ovako je van svakog drugog komentarisanja. Vrijeđanje tradicije, narodne baštine i muzike. Nepovezanost elemenata i ne slaganje stilova“, zaključuje naš sagovornik. 

Još jedan u nizu promašaja koštao je Stanivukovića jer javnost ne krije razočarenje i negodovanje pjesmom „Petar Kočić- sve mi je“. Po svemu sudeći ova numera će doživjeti svoj kraj i prije početka Kočićevog zbora za koji je namijenjena, pišu Banjalučke priče.