Banja Luka

Od ukrasa do rugla: Pasarela na Starčevici propada

  • Izvor: ATV
  • 09.08.2022.13:13

Pasarela na Starčevici, u neposrednoj blizini OŠ „Branko Radičević“, preko Bulevara Desanke Maksimović, je bezbjedna za pješački saobraćaj, kazali su gradski oci prije nešto manje od godinu dana. Međutim, osim njene osnovne funkcije, ima i dodatnu - postala je ruglo ovog dijela Banjaluke.

Naime, nakon što je u junu mjesecu prošle godine otpala jedna obloga, odnosno ploča, sa pasarele, izvršena je analiza stanja pasarele, pa se krenulo u sanaciju.

Skidanjem oštećenih ploča koje imaju funkciju da pokrivaju metalnu podkonstrukciju, utvrđeno je da je sistem odvodnje atmosferskih voda u veoma lošem stanju, što je dovelo do korozije obloga (ploča), a čija je funkcija da u estestskom smislu pokrivaju dio pasarele.

Grad je tada, umjesto da sanira dio koji je bio problematičan, jednostavno uklonio sve obloge i uklonio nosač na koji su one bile pričvršćene.

Pričalo se tada i o pjeskarenju, stavljanju antikorozivne zaštite, ali danas, gotovo godinu dana nakon "sanacije", rđa se i dalje vidi, a sama pasarela izgleda užasno prljavo i zapušteno. Jasno je da ništa ne može da izgleda dobro bez održavanja, ali očigledno ne svima.

Vrijedi napomenuti i da će ovom pasarelom uskoro svakodnevno prelaziti osnovci koji žive u najnaseljenijem naselju u gradu. Ako je sanacija ovako "dobro" odrađena, da sve izgleda isto kao i prije 11 mjeseci, možda bi opet trebalo prekontrolisati i njenu bezbjednost.

Tako, nekada omiljeno mjesto za fotografisanje mladih, iznad tranzita, postalo je ništa drugo do slika ovog grada - zapušten, oronulo i prljavo - toliko da teško da može biti gore.

Dok je fotografisao, našem novinaru je jedan vremešni gospodin dobacio "Što džaba slikaš? Ovaj ne može zagletovati što je onaj prošli izgradio". Sudeći po fotografijama pasarele, možda je i u pravu.

Onaj ko treba da brine o građanima i gradu, trenutno se bavi ličnom promocijom i hvali se kako je on svojim parama platio autobus kojim pravi cirkus po Banjaluci, dok građani čije povjerenje je kupio očigledno šupljim obećanjima, plaćaju kartu za javni prevoz čak 2,30KM. Poređenja radi, to je za 30 feninga skuplje nego karta koju plaćaju stanovnici Rima!