Poraženi kandidat PDP-a za predsjednika Srpske

Trivićka zaboravila ruski veto na Rezoluciju o Srebrenici i ponovila u Sarajevu da se ne treba sastajati sa Putinom

  • Извор: Агенције
  • 30.10.2022. 09:30

Poraženi kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić ponovila je u Sarajevu da je protivnik svrstavanja na stranu Rusije, zaboravljajući istorijsko protivljenje Moskve u UN-u protiv Rezolucije o Srebrenici, kao i proteste u državama članicama EU protiv sankcija Rusiji.

Ona se gostujući kod Senada Hadžifejzovića osvrnula na sastanka Milorada Dodika i Vladimira Putina, te ponovila stav da je sastanak sa ruskim liderom u ovom trenutku neodgovoran potez.

"Mi ne možemo pomoći Rusiji u ovim političkim odnosima. A možemo odmoći sebi svrstavajući se tamo ili ovamo. Mi ne treba da se svrstavamo zato što sebi ništa nećemo donijeti", rekla je Trivićka i poručila da se kao čovjek možete povezivati sa Rusijom, ali kao političar ne možete.

Ona je svjesno izbjegla jednu od najvažnijih činjenica u odnosima Rusije i Srba koja datira iz 2015. godine. Rusija je te godine blokirala usvajanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o Srebrenici kojom se osuđuje, kako je navedeno u prijedlogu, "genocid u julu 1995. godine", a koji je predložila Velika Britanija i podržale SAD i zemlje EU.

Rusija, jedna od pet stalnih članica Savjeta, uložila je veto i time onemogućila usvajanje dokumenta. Desett zemalja glasalo je "za", a četiri su bile uzdržane.

Tada je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin poručio da bi usvajanje ove rezolucije bilo kontraproduktivno.

​"Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u Bosni i Hercegovini", rekao je Čurkin.

Međutim, činjenica da se Srbe ne može nazvati genocidnim narodom upravo zbog protivljenja Rusije, Trivićki nije dovoljno. Ona je još jednom ponovila da ovo nije pravi trenutak za podršku Rusiji i sastajanje sa predsjednikom Putinom.

To je izjavila juče u Sarajevu, dan nakon što su desetine hiljade Čeha izašle na ulicu tražeći vojnu neutralnosti u protestu protiv sankcija Rusiji.

Opozicija je juče zatražila od CIK-a da poništi izbore u Republici Srpskoj, a poslije su njihovi predstavnici iskoristili boravak u Sarajevu da gostuju po medijskim kućama iz FBiH. Tako je i Nebojša Vukanović najavio na FTV-u da će protestovati ispred RTRS-a.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник