Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu

Abazović: Dritanova fotelja nije prepreka

  • Izvor: Tanjug
  • 15.09.2022.08:30

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je sinoć nakon sastanka lidera parlamentarne većine da niko nije iznio negativan stav u odnosu na kandidaturu Miodraga Lekića.

Pomenuti su i drugi kandidati, bilo je različitih interpretacija, dodao je on, prenosi RTCG.

"Dritanova fotelja nije prepreka. Mi pri sastavljanju imamo svoje zahteve, i jedini smo ih pošteno iznijeli. Mi smo se odrekli mjesta premijera", kazao je Abazović.

On je kazao da URA traži da pokriva sektor bezbjednosti i "da sa SNP-om i manjinama ima jedno ministarstvo više u Vladi Crne Gore u odnosu na ostale".

Dodao je da "Crna Gora mora da se miri", i da je prioritet borba proriv korupcije.

"Ali nemojte očekivati da stavimo glavu na panj. Naš je predlog da DF i Demokrate ako nisu zadovoljni, a nisu, ponude nešto nama i imaće vrlo brzo odgovor. Ako nam bude prihvatljivo, ići ćemo prema svojim organima. Napravili smo ustupke, činili su ih i drugi, oseća se fleksibilnost kod DF, Mandić je odlično vodio pregovore. I dalje se postavlja pitanje kako je neko mogao da obezglavi Vladu, a nije imao plan", rekao je Abazović.

Kazao je da će čuti kolege ujutru, a da su njihovi stavovi poznati.

Abazović je kazao i da neće prisustvovati današnjem sastanku, ali da će njegove kolege prisustvovati.

"Oni imaju pun mandat da se dogovaraju kao da sam ja tu, ja ću se prodrudižiti da budem fleksibilan i da radim stvari u korist Crne Gore", dodao je on.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je kazao da Abazović sa svojim zahtjevom da URA i SNP imaju devet ministara u Vladi, ucjenjuje.

"Ja pozivam da koliko sutra stavimo na papir potpise 41 poslanika i da Lekiću damo mandat, i već sutra ponesemo to Milu Ðukanoviću, a onda će Lekić da radi ono što sada traže kolege iz URE, da se dogovaramo oko ministara i slično", kazao je Milačić.

On je pozvao URA da se ujutru u 10 sati napravi dogovor.

"Sutra ćemo govoriti o imenima i ministarstvima. Najvažnije je da sutra ponesemo 41 potpis Ðukanoviću. Sve ostalo je manje bitno. Svi smo osim Abazovića tražili 41 potpis. Imali bismo dogovor za pet minuta, ali opet je kočnica bila URA. Najbolja borba protiv kriminala je da napravimo dogovor", poručio je Milačić.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da su prethodni dani dokazali da je bila neistina da će DCG poći u koaliciju sa DPS-om.