Crna Gora

Abazović: Glasaćemo za inicijativu za razrješenje Đukanovića

  • Izvor: Tanjug
  • 24.09.2022.10:55

Mislim da bi trebalo da u Skupštini izglasamo inicijativu o razrješenju predsjednika Mila Ðukanovića jer se time šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom, izjavio je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

On je za Glas Amerike, poslije prvog obraćanja Generalnoj skupštini UN, rekao da na taj način parlament treba da uputi jasnu poruku šta misli o predsjedniku države.

"To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada upitno pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci", dodao je Abazović.

Na pitanje zašto ne podržava incijativu za skraćenje mandata Skupštini ako želi izbore, Abazović je odgovorio da se ne može dati Ðukanoviću da vodi igru.

Prema njegovom mišljenju, ta inicijativa nema veze sa tim kada će da budu izbori. "Mi izbore svakako moramo imati", rekao je Abazović i naveo da će većina da odluči kada će oni biti.

Abazović je ponovio da će garantovati da Crna Gora neće mijenjati spoljnopolitički kurs i da je to prenio međunarodnim partnerima.

Parlamentarna većina Crne Gore dostavila je predsjednici skupštine Danijeli Ðurović 41 potpis podrške predlogu za pokretanje pred skupštinom postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupka za razrješenje Ðukanovića, pošto je odbio prijedlog stare parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić.

Odbivši prijedlog da Lekić bude mandatar, Ðukanović je takođe 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Ðurović prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.