Premijer Crne Gore

Abazović: Stavili smo tačku na izazov koji je stajao pred nama

  • Izvor: Tanjug
  • 03.08.2022.12:50

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo danas doveli do kraja jedan proces koji u Crnoj Gori, nažalost, predugo traje, naveo je Dritan Abazović, premijer Crne Gore, u izjavi povodom potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

On je rekao da je proces doveden do kraja na lijep i dostojanstven način.

"Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli", rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora.

Abazović je kazao da vjeruje da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, okreće novi list i da se okreću novim izazovima.

"To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i vjerujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama", rekao je Abazović u video-poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.

Istakao je da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.

"Vjerujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lijepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrijednost različitosti kao dio našeg sveukupnog bogatstva", kazao je premijer Crne Gore.

Istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo "zatvorimo na lijep, primjeren, dostojanstven način, i u skladu s Ustavom i zakonima naše zemlje".

Temeljni ugovor potpisan je u Podgorici, a potpisali su ga premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije.