Милатовић - Пирц Мусар

Црна Гора организује наредни самит Брдо-Бриони

  • Извор: Агенције
  • 06.11.2023. 13:58

Предсjедници Црне Горе и Словеније оцијенили су на Брду код Крања да су односи двају држава одлични, а Црна Гора организоваће наредни самит Брдо-Бриони.

Јаков Милатовић и Наташа Пирц Мусар оцијенили су да се односи двају земаља базирају на принципима пријатељства, отворености и међусобне подршке.

"Наше односе карактерише историјска блискост и искрено пријатељство грађана двије државе који су, не тако давно, били дио исте земље, старе Југославије и до данас задржали осјећај блискости и повјерења. Управо на тим чврстим основама развијамо конструктивну сарадњу на свим билатералним пољима која је ојачана савезништвом у оквиру НАТО-а", рекао је Милатовић.

Мандић: Урадићу све да Србија и Црна Гора имају најбоље односе

Мандић: Урадићу све да Србија и Црна Гора имају најбоље односе

Он је рекао да Црна Гора никада неће заборавити да је управо Словенија прва држава која је отворила своју амбасаду у Подгорици, након обнове црногорске државности.

"Захвални смо на вашем континуираном залагању и подршци остваривању црногорских спољнополитичких циљева", поручио је Милатовић.

Он је захвалио Словенији на афирмисању европске перспективе Западног Балкана, која је, како је рекао, једини гарант стабилности региона.

"Сада када смо као друштво ријешени да убрзамо реформе са циљем што скоријег уласка у Европску унију, важно нам је да Словенија буде наш глас и промотер, јер би чланство Црне Горе било позитиван сигнал да је процес проширења жив, и у том контексту добра порука остатку земаља Западног Балкана и источне Европе", навео је Милатовић.

Амиџић: Ако не буде подршке буџету, слиједи привремено финансирање

Амиџић: Ако не буде подршке буџету, слиједи привремено финансирање

Црна Гора је на приједлог Словеније добила сагласност да организује сљедећи самит Брдо-Бриони Процеса, а договорено је да Црна Гора сљедеће године буде домаћин великог привредног форума двају држава.

Милатовић је казао да Црна Гора посебно цијени подршку Словеније за избор Подгорице за седиште Регионалног центра за борбу против сајбер криминала и сајбер безбједност и да вјерује да је и то, уз интензивну сарадњу у области одбране, науке и културе, важан залог пријатељства.

Истакао је да две државе треба да раде на јачању економске сарадње кроз веће присуство словеначких предузећа и инвестиција у Црној Гори, јачање робне размјене, туристичког промета, саобраћајне повезаности и пројеката у области инфраструктуре, енергетике, иновација и пољопривреде.

За опозиционарку у Србији, Српска је

За опозиционарку у Србији, Српска је "националистички ентитет који прави проблеме на Балкану"

Закључио је да ће се на тај начин, подизањем економских односа на ниво квалитета политичких, ставити још један печат на сјајну сарадњу која ће се наставити у наредном периоду.

Милатовић је честитао Словенији избор за несталну чланицу Савјета безбједности Уједињених Нација за период 2024-2025 уз увјерење да ће пружити снажан допринос очувању међународног мира, безбједности, заштити људских права и основних слобода, пренио је подгорички портал ЦдМ.

Он ће се у току дана састати и са предсједницом Државног збора Уршком Клакочар Зупанчић и потпредсједницом Владе и министарком спољних и европских послова Тањом Фајон.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.