Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije

"Crnogorci 1918. nisu postojali kao nacija"

 • 20.01.2020. 13:08

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je danas predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Srbija nije mogla 1918. godine da uzme hramove Crnogorcima budući da tada nisu postojali kao nacija.

Vladika Atanasije je podsjetio da je Đukanović nedavno izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi.

"Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država - drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju", rekao je vladika Atanasije za Radio "Svetigoru".

On je naveo da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

"I oni su poslije preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija, a oni su napravili od Ukrajinaca naciju", rekao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je istakao da Srbija, budući da Crnogorci nisu postojali kao nacija 1918. godine, nije mogla da im uzme hramove.

"To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsjedavajući Zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske crkve, podijeljene prije toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom", rekao je vladika Atanasije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome porijeklu.

"On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao mjeru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čovjeka", rekao je vladika Atanasije.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.