Izbori za novi saziv Parlamenta

Crnogorci ponovo na biralištima

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2023. 19:14

Treći put u zadnja četiri mjeseca Crnogorci su na izborima. Danas biraju novi saziv državnog parlamenta jer je onaj prošli raspušten. Izlaznost slaba, oni koji su obavili građansku dužnost vjeruju u bolje dane.

- N: Je li vam dosadilo izlaziti na izbore? Bruh dobih od izbora. Kako nije ali nadam se da je ovo sad završeno barem četiri godine. Mladi neka dođu.

- Vidite ova obećanja što nam serviraju. Te jeftiniji stanovi te super plate, biće možda ali iskreno ne vjerujem.

- Smatram da treba i da se mora i da bi ovo negdje bilo konačno da DPS sklonimo sa političke scene i onda više ne moramo.

- N: Je l vam dosadilo izlaziti na izbore svako malo? Nije, samo da bude bolje.

Da će biti bolje obećavali su svi kandidati. Skoro cijela kampanja je bila mirna i zasnovana na ekonomiji. Taman kada su mnogi rekli da je kampanja nikad dosadnija počela su prepucavanja i afere. Najviše političkih udaraca primio je najveći favorit, Pokret Evropa Sad i lider Milojko Spajić koji je optužen za saradnju sa svjetskim švercerom kripto-valuta.

"Mislimo da je svima jasno da je PES trn u oku mnogima i apsolutno je jasno da je sve zadnji pokušaj da se sabotiramo i da se ne sprovede Program Evropa Sad dva", kaže Milojko Spasić, PES.

Glasao je i crnogorski predsjednik. Jakov Milatović očekuje brzo formiranje vlasti a onda i rješavanje crnogorskih problema, na prvom mjestu su imenovanja u pravosuđu.

"Nadam se da će Vlada da bude formirana na jedan brz i efikasan način. Mislim da je to negdje i potreba građana u skladu sa izbornom voljom građana", kaže predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Sve je izglednije da če formiranje vlasti biti i teško i zanimljivo.

"Niko nema dileme da će lista koju predvodim biti kičma i okosnica buduće Vlade i buduće parlamentarne većine", kaže Aleksa Bečić.

"Ja sam siguran da će biti zanimljivo ali siguran sam da će biti dobro za Crnu Goru", kaže Dritan Abazović, GP URA.

Neće biti lako kažu poznavaoci ovdašnje politike. Evropa Sad jasna da ne želi sa DPS, zbog zadnje afere ne žele ni sa URA Dritana Abazovića koja je u koaliciji sa Demokratama. Svi gledaju u koaliciju Za Budućnost Crne Gore.

"Za Budućnost Crne Gore, oni su spremni za razgovore pogotovo sa onim pobjednicima na predhodnim parlamentarni izborima da bi konačno i kapitalizovali ono što su učinili 2020 godine. Ali ja mislim poslije svega u završnici kampanje da će to ići vrlo teško. Voljela bih da nisam u pravu", kaže Jelena Božović, novinarka RTS-a.

Nekadašnje nosioce vlasti DPS sada mnogi vide u opoziciji. Ovo su prvi izbori u novijoj crnogorskoj istoriji a da na njima ne učestvuje decenijski vladar Milo Đukanović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: