Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanovićeva sa predsjednicom Slovenije: Bilateralni odnosi na veoma visokom nivou

  • 22.03.2023. 19:52

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Njujorku sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Na sastanku je konstatovano da su bilateralni odnosi dvije strane na veoma visokom nivou i istaknuta važnost produbljivanja međusobnog razumijevanja, kao i jačanja saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i zdravstva.

Posebno je naglašeno da je Slovenija među najvećim spoljnotrgovinskim partnerima BiH i najznačajnijim stranim investitorima na području Republike Srpske i Federacije BiH, te da postoji obostrana opredijeljenost ka daljem razvoju privrednih veza.

Tokom sastanka, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva zahvalila je sagovornici na podršci koju Slovenija u kontinuitetu pruža evropskom putu BiH, a koja je bila naročito značajna u procesu odlučivanja o dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Cvijanovićeva je izrazila posvećenost daljem napretku u procesu evropskih integracija, uz dijalog domaćih aktera, učešće svih nivoa vlasti, te puno uvažavanje njihove ustavne pozicije definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom.