Сви одоше у ИТ сектор

Дају наставницима и стан само да раде

  • Извор: 24сата.хр
  • 10.10.2023. 12:47

Интересовање за рад у разреду у Хрватској је све мањи, при чему наставници из најтраженијих СТЕМ предмета одлазе на боље плаћена радна мјеста, односно у приватне школе или ИТ индустрију.

Држава Хрватска је, стога, увела СТЕМ стипендије, али нису довољне.

"Тражи се: Учитељ/ица италијанског језика, учитељ/ица математике, учитељ/ица информатике, учитељ/ица физике... И тако, више од 220 пута на сајту Берзе рада Хрватског завода за запошљавање", пишу 24sata.hr.

Ово занимање у Њемачкој је плаћено готово 8.000 евра

Ово занимање у Њемачкој је плаћено готово 8.000 евра

Додају да су, на веб страници било које школе у Хрватској, барем два, три огласа за запошљавање учитеља у предметној или разредној настави, кинезиолога, као и наставника стручних предмета у струковним школама.

Посебно је проблематично СТЕМ подручје: математика, физика, информатика. Огласна табла загребачког Природњачко-математичког факултета "затрпана" је огласима с назнаком ХИТНО!

Иако је, кажу, већи број огласа у септембру и октобру уобичајен, сви признају да је - панично. Готово осам посто запослених наставника из математике и физике је нестручно, што значи да немају завршен наставнички, педагошки смјер.

Власник компаније ”Нешковић” оптужен за злостављање на раду!

Власник компаније ”Нешковић” оптужен за злостављање на раду!

Многи конкурси се понављају и по пет, шест пута, а с обзиром на то да је потражња већа од понуде, наставници све чешће мијењају радно мјесто. То на цједилу првенствено оставља ученике, каже за хрватски портал Љиљана Клингор, управница загребачке ОШ Матије Гупца, с ИБ програмом.

- Оно што се догађа у свим загребачким школама догађа се и у нашој, али недостатак наставника је "тренд" у цијелој Европи. У дијелу европских земаља примјењују вјешт маневар: предмете попут биологије, физике или хемије ставили су под заједничко подручје 'наука', те се смањује потреба за већим бројем наставника. Свакако, чињеница је да државне школе не могу да одговоре на захтјеве тржишта. Приватне то могу, и већ јесу, па све више наставника који желе да остану у просвјети одлази у приватне школе, које им нуде значајно веће плате. Они који не желе да раде у просвјети, одлазе у ИТ, гдје су плате неупоредиво више - истиче Клингор.

А како ублажити проблем непривлачних плата - досјетили су се у Умагу.

Нови рат – нове цијене

Нови рат – нове цијене

- Када гледам укупан учитељски кадар у нашој школи, 95% смо стручно покривени. Сви наши наставници завршили су педагошки факултет, ипак, долази до смјене генерација, па се сада осјети недостатак људи. Тешко је пронаћи стручне наставнике. Имамо среће, те у сурадњи с Градом Умагом можемо да младом учитељу понудимо градски стан, или један од неколико станова уређених унутар школе. Станови у Истри врло су скупи, 400-500 евра мјесечно, а то млади учитељи не могу себи да приуште. Оваквом понудом ми у граду, ипак, успевјамо да запослимо наставнике - каже Сања Закиња, директорка ОШ Марије и Лине.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм