Crna Gora

Dan odluke u Nikšiću: U sedam sati otvorena biračka mjesta

  • 14.03.2021.08:02

Tačno u sedam sati otvorena su biračka mjesta u Nikšiću. Oko 58.800 građana Nikšića biraće danas lokalnu vlast poslije predizborne kampanje u jeku tenzija

Na 138 biračkih mjesta, 58.833 birača odabraće 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Inače tradicionalno na svim izborima u Nikšiću je velika izlaznost. Na biračkim mjesta komisije se trude da sprovode propisane epidemiološke more. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku.

Reporter Kurira sa lica mesta javlja da je na ulicama Nikišića primjetno pojačano prisustvo policije i u civilu, kao i u patrolnim vozilima.

Nikšić je drugi po veličini grad u Crnoj Gori, rodni je grad predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, suštinski je središte i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je na parlamentarnim izborima imala veliku ulogu u smjeni vlasti Đukanovićevog DPS-a, organizujući višemjesečne protestne litije zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti..

Nikšić je grad u kojem, po posljednjem popisu iz 2011. godine, živi 46.000 Crnogoraca i 18.000 Srba. Zbog toga pojedini analitičari Nikšić opisuju kao "lakmus" crnogorske politike.

Na ljetošnjim parlamentarnim izborima sada nova vladajuća većina u Crnoj Gori - Demokratski front, Demokrate i URA, u Nikšiću je dobila 6.500 glasova više od DPS-a i njenog tradicionalnog koalicionog partnera Socijaldemokrata. 

Socijaldemokratska partija je imala 1.424 glasa.

Na prethodnim lokalnim izborima, 2017. godine, jedini učesnici bili su DPS i Socijaldemokrate, dok su sve ostale stranke bojkotovale proces. Tada je na izbore izašlo 45 odsto glasača.

(Kurir)

Tagovi: