Tuženo Srpsko narodno vijeće

Desničari u Hrvatskoj se žale da ih ugrožavaju srpski novinari

  • 27.09.2018. 12:07

Desetak ličnosti desne orijentacije iz hrvatskog javnog života tužilo je Sašu Miloševića, glavnog urednika Biltena broj 14, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, kao i autora ovog biltena Tamaru Opačić zbog, kako tvrde, "govora mržnje" i "klevete".

Među tužiocima su i kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, kojem je u više zemalja zabranjeno da drži koncerte, te bivši predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić, navode portali. 

U toj grupi su i poslanik HDZ-a u parlamentu Stevo Culej, bivši političar, nekada vatreni komunista, pa nacionalista Zdravko Tomac, advokat Zvonimir Hodak, Ivica Marijačić, Marko Skejo, te Marko Ljubić. 

Njihov advokat Mate Knezović tvrdi da je riječ o "teškim i ozbiljnim klevetama", te o "podmetanju govora mržnje i pozivanju na nasilje". 

Stevo Culej je poznat po prozivanju predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca zbog toga što "kokarda nije sankcionisana", a jesu neki ustaški simboli. 

I, inače, sve osobe iz ove grupe imaju jasne i provokativne antisrpske stavove. 

Zdravko Tomac navodi da ga godinama optužuju da je ustaša i da zastupa ustaške stavove, a on se pravda da su mu i slovo "U" i crvena petokraka podjednako krivi. Tomac je, prije ratova devedesetih godina prošlog vijeka, bio istaknuti hrvatski komunista. 

Srpsko narodno vijeće je odavno "trn u oku" hrvatskih desničara, koji svakodnevno sistematski provociraju i verbalno napadaju srpske predstavnike ili osobe koje su za njihov ukus "slabi Hrvati", pa ih nazivaju "Srbima" ili "Jugoslovenima."