Директорица објаснила

Дјечији дом више не прима коришћену одјећу - ево зашто

  • Извор: Агенције
  • 21.11.2023. 19:07

Дјечји дом Назорова у Загребу више неће примати коришћену одјећу. Иницијатива за едукацију о посвајању и усвајању “Морам вам нешто рећи” је на свом службеном Инстаграм профилу објавила појашњење одлуке директора дјечијег дома Јасне Келаве.

“‘Највише мрзим кад нам људи донесу стару одјећу, очекују од нас захвалност за доброчинство, сажалијевају нас, а ја се осјећам понижено и јадно, срамим се своје ситуације’ - никада нећу заборавити ријечи једне дјевојчице, добре ученице средње економске, касније и студента, од прије 15 година, кад сам је питала шта јој највише смета у дому. До тада сам и ја мислила како нам половна одјећа користи”, рекла је директорица.

Келава је појаснила да су ову одлуку донијели након вишегодишњег искуства примања коришћене робе. Каже да половну робу сада примају само за малу дјецу искључиво ако је чиста и у веома добром стању или потпуно нова. За старију дјецу примају само нову одјећу и обућу.

Чак 80 одсто ствари било је неискористиво

“Дјецу која су свјесна својих тешких животних почетака и која морају одрастати ван својих породица не желимо додатно растуживати поклањањем нечега што не желе и што је нажалост врло често неносиво и неуредно”, каже.

Она је додала да, ако неко жели тој дјеци помоћи и уљепшати им празнике, може им купити нове ствари или поклон бон.

"Оно што би дао и властитом дјетету, да сами себи купе оно што желе. Школарцима могу спонзорисати и додатни џепарац од 40 до 70 евра мјесечно”, додала је равнатељица.

Преминуо херој са Кошара Александар Ћирић

Преминуо херој са Кошара Александар Ћирић

Она истиче да су их досадашња искуства научила да је чак 80 одсто ствари било неискористиво, старо, прљаво и неносиво. 

“Имали смо проблема са збрињавањем те неносиве робе. Захваљујемо свима који на разне начине помажу дјеци, желимо да их доживљавају као своју другу дјецу, они не требају наша сажаљења, већ подршку и шансе да имају колико-толико нормалан и испуњен живот”, рекла је Келава, преноси Телеграм.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.