Берош упозорио јавност

Драма у Хрватској: Три случаја тровања Кока-Колом, полиција истражује

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 07.11.2023. 21:22

Хрватски министар здравља потврдио је три случаја тровања безалкохолним пићима која су изазвала и физичке повреде.

“У овом тренуткуз имамо три случаја, један је лакши, отпуштен је на кућно лијечење. Један је болесник у Ријеци, један у Загребу. Све институције раде свој посао”, рекао је Вили Берош те додао:

“Ситуација је до данас била другачија кад је био један болесник, а сад имамо три случаја сличних повреда. Све се истражује. Немамо елементе за издавање упозорења осим општег упозорења да се пази шта се пије. Још у Ријеци је почела поступати полиција, ДОРХ. Сутра би требали имати прелиминарне резултате узорака. Кока-Кола је сигурно контактирана од надлежних служби”, додао је.

Грађанима је поручио: “Опште упозорење да ипак не пијемо некаква пића, најбоље је и тако увијек пити воду.”

Берош истиче и како је и у контакту с државним инспекторатом, а прелиминарни резултати се могу очекивати у сриједу ујутро. Додао је како и полиција истражује случај. 

Младић који је у KБЦ-у Загреб на опсервацији због оштећења једњака попио је Кока-Колу коју је купио на аутомату на Природословно-математичком факултету, незванично сазнаје Јутарњи. Друга млађа особа која је данас завршила у KБЦ-у Загреб напитак је купила у пословници једног великог трговачког ланца у Загребу.

"Младић који је попио Кока-Колу је у добром стању, задобио је благе опеклине непца и почетног дијела једњака без развоја дубљих повреда. Вјероватно је та концентрација киселине у пићу била нешто мања тако да су и повреде готово минималне. Отпуштен је на кућно лијечење", казао је специјалиста гастроентерологије у загребачком KБЦ-у Тихомир Брадић.

Командир извиђачке чете 132. бригаде руске армије за АТВ: Нема славља без пјесме Гарда Пантери - Маузер

Командир извиђачке чете 132. бригаде руске армије за АТВ: Нема славља без пјесме Гарда Пантери - Маузер

Додао је да се симптоми код конзумације киселине и лужина промптно показују.

"Човјек одмах осјети печење и бол, а касније ако и прогута долази до болова иза прсне кости и у подручју трбуха. Симптоми су увијек промптни, настају одмах", рекао је Брадић па додао да ће младић проћи без тежих посљедица.

"Ингестија киселине, а посебно лужина је по живот опасна ситуација која може изазвати трајне повреде организма. Kод овог пацијента с благим повредама слузнице не вјерујем да ће имати дугорочне посљедице", поручио је специјалиста и савјетовао избјегавање конзумације газираних пића.

Оптужен за тешко злостављање дјевојчице: Ово је притвореник који је побјегао из Основног суда, грађани опрез

Оптужен за тешко злостављање дјевојчице: Ово је притвореник који је побјегао из Основног суда, грађани опрез

"Ако се развију симптоми приликом ингестије такве текућине, покушати је прекинути, одмах испљунути и потражити љекарску помоћ. Осим печења, може се примијетити промијењен окус намирнице. Никако не треба покушати разриједити већ прогутану текућину водом, млијеком или содом бикарбоном јер то може довести до егзотермне реакције, стварања топлине, самим тиме и до погоршања повреде", закључио је Брадић.

На друштвеним мрежама су се још јуче послијеподне појавила упозорења грађанима да не пију одређене сокове и минералне воде. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.