Na izmjene Zakona o predsjedniku

Đukanović tražio hitno mišljenje Venecijanske komisije

  • Izvor: Srna
  • 09.11.2022.21:33

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je danas od Venecijanske komisije hitno mišljenje na izmjene Zakona o predsjedniku, koje je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

- Šef države zatražio je da Venecijanska komisija da hitno mišljenje na ovaj Zakon, koji je, kako je poznato, vratio Skupštini na ponovno odlučivanje - rekao je Đukanovićev savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

On je naveo da je Đukanović naročito problematizovao to što određeni nosioci izvršne i zakonodavne vlasti čine korake koji, kako se navodi, zalaze mimo ograničene ravni njihovih Ustavom definisanih nadležnosti.

Skupština Crne Gore usvojila je 2. novembra izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore kojima je predviđeno da će se, ako predsjednik države ne predloži mandatara za sastav Vlade, mandatarom smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika u Skupštini Crne Gore.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je tada da izmjene ovog zakona rješavaju krizu i pat poziciju koja postoji u Crnoj Gori.

Đukanović nije potpisao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, već je taj dokument vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.