Crna Gora

Đukanović zatražio status počasnog bivšeg predsjednika

  • Извор: Танјуг
  • 19.05.2023. 18:02

Milo Đukanović, kome sutra prestaje mandat predsjednika Crne Gore, potvrdio je da će zatražiti status počasnog bivšeg predsjednika države.

"Završavam mandat aktivnog predsjednika. Zakonom o predsedniku je predviđena mogućnost da tokom narednih pet godina uživam status bivšeg predsjednika. Koristiću tu zakonsku mogućnost", rekao je Đukanović na oproštojanoj konferenciji za novinare juče na Cetinju.

Đukanović je rekao i da neće prestati da se bavi politikom.

Đukanović će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina i steći uslove za odlazak u penziju, a do tada će uživati status počasnog bivšeg predsjednika.

Ovo je snaha Mila Đukanovića

Ovo je snaha Mila Đukanovića

To znači da će imati pravo na naknadu zarade, zatim kancelariju, jednog savetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Takođe, ima pravo na lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije.

Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Prvi počasni predsjednik Crne Gore bio je Filip Vujanović, kome naredne sedmice ističe mandat od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsjednika države.

Počasni naziv "bivši predsjednik države" predviđen je Zakonom o predsjedniku usvojenom početkom 2018. godine, poslije predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Đukanović.

Zemljotres u BiH: Jako se treslo, baš se ljuljalo

Zemljotres u BiH: Jako se treslo, baš se ljuljalo

Predsjednik države, prema Zakonu o predsjedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u posljednjem mjesecu obavljanja funkcije predsjednika.

To znači da će Đukanović kao bivši predsjednik imati nadokandu od oko 1.500 evra.

Kada Đukanović ostvari pravo na penziju, a njegova penzija bude niža od naknade, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Prema posljednjem imovinskom izvještaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsjednička plata bila oko 2.200 evra.

Prizor dirnuo cijelu BiH: Otac dežura ispred sinove bolničke sobe

Prizor dirnuo cijelu BiH: Otac dežura ispred sinove bolničke sobe

On je i zvanično suvlasnik firme “Global Montenegro” i četvrtine “Univerzitatsa” – osnivača Univerziteta “Donja Gorica” (UDG). Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune, objavile su ranije podgoričke Vijesti.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.