Хрватска

Европска унија дозволила свињокољ

  • Извор: ХРТ
  • 20.12.2023. 15:44

У Службеном листу Европске уније данас је објављена Уредба (ЕУ) 2023/2894 по питању посебних мјера контроле у односу на афричку свињску кугу. Уредба ступа на снагу у четвртак 21. децембра као и ново Рјешење о зонама Министарства пољопривреде.

Наведеном Уредбом сва подручја у Републици Хрватској која су била у зони заштите и зони надзирања у односу на појаву афричке свињске куге у домаћих свиња сврстана су у такозвану 'ЗОНУ III.', која уз обвезни даљњи надзор и контролу ситуације у односу на ову болест омогућава стављање на тржиште свјежег меса које потиче од свиња из зоне III.

Од најављених промјена свакако је као најважније потребно нагласити: могућност клања свиња за властите потребе на објекту гд‌је се држе свиње уз испуњавање свих биосигурносних и других прописаних услова за држање свиња, уз обвезан претходан клинички преглед ветеринара. Месо које потиче од свиња из зоне III, закланих у одобреним објектима за клање моћи ће се стављати на тржиште као свјеже месо, искључиво за подручје Републике Хрватске.

Да ли је исплативије хранити свињу за свињокољ, или је купити

Да ли је исплативије хранити свињу за свињокољ, или је купити

Посебно истичемо да је осим зонирања Вуковарско-сријемске и дијела Бродско-посавске жупаније, нова зона и прије рока одређеног у јануару идуће године, проширена и на подручје дијела Осјечко-барањске жупаније.

На састанку Сталног одбора за здравље животиња одржаног у Бриселу у петак 15. децембра Хрватска је презентовала мјере и активности проведене у сврху сузбијања афричке свињске куге као и ажурирани акцијски план којим се дају гаранције за могућност регионализације одређених подручја земље која су до сада била под ригорозним мјерама контроле ове болести. Предложене мјере и акцијски план једногласно су подржани од стране Европске комисије и држава чланица.

Афричка куга мијења традицију - нова правила за свињокољ

Афричка куга мијења традицију - нова правила за свињокољ

Из Министарства пољопривреде наглашавају како је ово велики успјех ветеринарске струке и свих надлежних служби које су провеле бројне мјере и активности на терену, те знак свим произвођачима свиња да се придржавањем биосигурности и свих других прописаних мјера може наставити производња и пословање, а уз то и очувати традиција.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.