Trogir

FBI pretresao u Hrvatskoj: Na meti jahta Putinovog kuma

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 29.11.2022. 18:38

Luksuzna jahta ukrajinskog oligarha, bivšeg ukrajinskog poslanika i Putinovog saveznika Viktora Medvedčuka, 92-metarska Royal Romance, koja je na vezu u Trogiru, pretražena je prije desetak dana po nalogu splitskog Županijskog suda.

Potvrdio je to Dinko Mešin, sudija i portparol splitskog Županijskog suda, a nalog za pretragu izdat je 15. novemmbra i to na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa, piše "Jutarnji list".

Kako piše "Jutarnji list", jahtu su pretresli agenti FBI-ja.

Riječ je o tajnom postupku, pa sudija Mešin nije mogao da iznosi više pojedinosti, osim da se na nalogu uz ime ukrajinskog oligarha nalazi i ono njegove supruge Oksane Marčenko.

Podsjetimo, jahta "Royal Romance" koja se dovodi u vezu sa uhapšenim ruskim oligarhom Viktorom Medvedčukom, zbog kog su Rusi oslobodili više od 200 ukrajinskih boraca, usidrena je u septembru mjesecu u Trogiru u Hrvatskoj.

Superjahta duga 92 metra kupljena je za više od 200 miliona američkih dolara, a godišnji troškovi njenog održavanja i putovanja procjenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 miliona dolara.

Jahta je predviđena za smještaj 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, a na njoj rade 22 člana posade.

Luksuzno plovilo može da razvije maksimalnu brzinu od 15 čvorova, ima gaz od 3.85 metara, a od luksuznih sadržaja ističu se palube od tikovine, teretana, liftovi koji povezuju ukupno pet paluba i 12-metarski bazen s vodopadom na gornjoj palubi.

Nalazi se na listi sto najboljih svjetskih jahti svih vremena, a izgrađena je u jednom od najpoznatijih svjetskih brodogradilišta u Holandiji.

Ko je Viktor Medvedčuk?

Bivši ukrajinski poslanik i saveznik Vladimira Putina, Viktor Medvedčuk, oslobođen je u septembru u iznenadnoj razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinska strana oslobodila je tada 55 Rusa i Ukrajinaca odanih Moskvi, među kojima je bio i Medvedčuk, lider proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju, dok je Rusija predala 300 zarobljenika, među njima i zapovjednike Azova iz Marijupolja i deset stranaca.

Medvedčuk je uhapšen u aprilu, a vijest o njegovom hapšenju objavio je Zelenski uz fotografiju poslanika u ukrajinskoj uniformi s lisicama na rukama.

Medvedčuk se svojevremeno spominjao kao jedan od kandidata ruskog predsjednika Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju svrgavanja kijevskog režima, što je po mnogim procjenama bila namjera Moskve nakon osvajanja Kijeva na početku invazije.

Njemu je prije početka rata u Ukrajini određen kućni pritvor zbog optužbi za izdaju, da bi nekoliko dana nakon početka rata bila objavljena informacija da je pobjegao iz kućnog pritvora na nepoznatu lokaciju.

Medijski tajkun, čijoj je kćerki ruski predsjednik Vladimir Putin navodno kum, poricao je svaku krivicu za izdaju.

Njegova advokatica je rekla da je njen klijent bio prisiljen da promijeni lokaciju zbog prjetnji nacionalističkih grupa i da je o tome obavijestio vlasti.

Na teret mu se, pored izdaje, stavljao i pokušaj pljačke državnih resursa na Krimu i prijetilo mu je 15 godina zatvora.

Medvedčuka su optuživali i da je 2004. godine učestvovao u namještanju predsjedničkih izbora u korist Viktora Janukoviča, što je izazvalo "narandžastu revoluciju" te ponavljanje trećeg kruga izbora na kojima je pobijedio Viktor Juščenko.

Nakon što ga je Evropska unija stavila na popis sankcionisanih osoba, hrvatske vlasti su u Dalmaciji blokirale luksuzni brod "Royal Romance" čiji je navodno vlasnik Medvedčuk.

Medvedčuk je navodno decenijama blizak sa Putinom. Zajedno su odmarali na obalama Crnog mora i poslovali. Dijelili su, kako je pisao "Time", "opsjednutost" vezama između dvije zemlje i zapadnim silama za koje su smatrali da žele da ih potpuno razdvoje.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина