Zadar

Fekalije na plaži u Hrvatskoj: Širi se nesnosan smrad, prijeti zaraza

  • Извор: Слободна Далмација
  • 09.08.2023. 18:54

Na gradskom kupalištu Kolovare u Zadru već se danima izlijevaju fekalije u neposrednoj blizini kupača, piše "Slobodna Dalmacija".

Izvor izlijevanja je šaht ispred zgrade bivšeg županijskog Zavoda za javno zdravstvo, sa južne strane.

Uokolo se širi nepodnošljiv smrad i čitav je taj prizor, jednostavno rečeno, užasan, piše pomenuti portal.

Još gore od lošeg utisak na glavnom gradskom javnom kupalištu jeste činjenica da se među kupačima može proširiti crijevna zaraza i razne bolesti, jer se radi o fekalijama koje doslovno natapaju prostor plaže na kojoj borave ljudi i djeca.


Poskupljuju rupe: Pogledajte kako izgleda parking u Banjaluci

Poskupljuju rupe: Pogledajte kako izgleda parking u Banjaluci

Zavod za javno zdravstvo Hrvatske odmah je uzeo uzorke mora na mjestu incidenta.

"Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što sprovedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na onečišćenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i Escherichia coli", rekao je diplomirani inženjer Benito Pucar, šef Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

"Za utvrđivanje Escherichije coli potrebna su 24 sata, a za crijevne enterokoke 48 sati. Ako prvi rezultati pokažu takvo onečišćenje, odmah će se na tome mjestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja", dodao je.


Oglasila se Dalila Dragojević i otkrila da li ulazi u Zadrugu 7!

Oglasila se Dalila Dragojević i otkrila da li ulazi u Zadrugu 7!

Nakon provjere incidenta na terenu, naveo je kako smatra da je izvor izlijevanja šaht odmah iza bivše zgrade Zavoda, a ne onaj između bazena Kolovare i spomenutog objekta, gdje se nalazi glavna pumpa za vodu za kafić na bazenu i ex-Zavod.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: