Podaci statističkog zavoda EU

Hrvati imaju more, ali nemaju para da odu na odmor

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 18.07.2023. 10:41

Od stotinu Hrvata, njih 42 prošle godine nije imalo dovoljno novca da ode na godišnji odmor, a po ovom kriterijumu od Hrvatske su u EU bili gori samo Rumunija, Bugarska i Grčka, piše Večernji list i dodaje "stvarno smo siromašni".

Najnoviji podaci statističkog zavoda Evropske unije Evrostat pokazuju da 7,6 odsto Luksemburžana i 10,2 odsto Šveđana nije moglo da priušti sebi odmor od makar nedelju dana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Holandija i Danska, u kojima nedelju dana za godišnji ne može da priušti 12 posto građana.

Zašto je Džumhur predao poslije samo jednog poena?

Zašto je Džumhur predao poslije samo jednog poena?

Na dnu ove rang liste nalaze se Rumuni, od kojih 62,5 odsto može samo da sanja o odlasku na sedmodnevni godišnji odmor. Uz Rumuniju, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gdje putovanja ne može da priušti 48,8, odnosno 43,8 posto građana. Nedjelju dana putovanja na godišnji ne može da priušti 41 posto Mađara, 34,2 posto Italijana, 33,8 posto Slovaka, 27,6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16,7 posto Slovenaca i 13,8 posto Austrijanaca.

Najteže samohranim roditeljima

Evrostat je ove podatke objavio na zahtev levičarske frakcije u njemačkom Bundestagu. Prema sopstvenim izjavama, 21,9 posto ljudi u Nemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednonedjeljni odmor u 2022. godini. Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji.

Na ovoj plaži u Crnoj Gori ležaljka košta 200 evra

Na ovoj plaži u Crnoj Gori ležaljka košta 200 evra

U kategoriji "samac s djecom" njih 42 odsto u Njemačkoj ne može da ode na odmor od nedjelju dana. Sve u svemu, češće su pogođena domaćinstva sa djecom (23,4 posto) nego domaćinstva bez djece (20,7 posto). Pogođeni su i penzioneri. Za njemački skup podataka, intervjuisano je 40.000 ljudi.

Vođa ljevičara u Bundestagu, Ditmar Barč, nazvao je podatke za Njemačku "tužnim nalazom". “Svako treba da ima priliku da ode na odmor najmanje nedjelju dana godišnje. Za to su potrebne veće plate, adekvatne penzije, dosljedna politika protiv inflacije i osnovni sistem bezbjednosti djece otporan na siromaštvo u Njemačkoj", rekao je on, prenosi Večernji.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: