Parlament EU

Hrvati se žalili na rezultate izbora u BiH

 • 25.10.2018. 21:32

Poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu žalili su se visokim zvaničnicima EU na izborni proces u BiH, zahtijevajući da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici Savjeta za spoljne poslove Evropske komisije.

Članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske izrazili su zabrinutost zbog rezultata proteklih izbora u BiH, koji su, kako su naveli u pismu visokim zvaničnicima EU, rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata, te istakli da se to dogodilo već treći put. 

"Čvrsto vjerujemo da takav rezultat ne doprinosi stabilnosti i funkcionalnosti BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda i ostalih, kao što je predviđeno dejtonskim i pariskim pregovorima", navedeno je u pismu. 

Parlamentarci iz Hrvatske su ukazali i na "ozbiljne izazove i prolongiranja uspostavljanja vlasti" na federalnom i nivou BiH zbog "nepostojećih članova izbornog zakona". 

Hrvatski poslanici očekuju opsežnu diskusiju o postizbornoj situaciji u BiH tokom sljedeće sjednice Savjeta za spoljne poslove Evropske komisije, navodeći da podržavaju zajedničku poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Federike Mogerini i komesara EU za proširenje Johanesa Hana, koji su istakli značaj brzog uspostavljanja vlasti u Domu naroda u skladu sa odlukama Ustavnog Suda BiH u slučaju "LJjubić". 

Pismo je upućeno predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, te Mogerinijevoj i Hanu. 

Potpisnici pisma su poslanici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević i Željana Zovko.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina