Split

Hrvatska banka optužena da se bavila zelenaštvom

  • Извор: СРНА
  • 11.12.2022. 21:51

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Zagrebačke banke i dva njena službenika, koji se terete da su namjerno oštetili splitsku kompaniju "Nitor" tako što su je neosnovanim povećanjem kamate na kredite i uslova vraćanja duga doveli do stečaja.

Ovo je prvi slučaj u kojem se kao optuženi pojavljuje hrvatska banka, a advokati oštećene kompanije ističu da je nezamislivo da bi se jedna banka mogla baviti zelenašenjem, iznudama i slično.

Advokati porodice Jogunica, koja je vlasnik kompanije "Nitor", najavljuju da će o svemu obavijestiti Evropsku centralnu banku, te se pitaju šta je radila Hrvatska narodna banka.

Splitsko tužilaštvo procjenjuje da ukupna materijalna šteta u ovom slučaju iznosi oko 6,1 milion evra.

Iz tužilaštva ističu da je ovo rijedak, ako ne i jedinstven privredni krivični predmet, u kojem je pet stalnih sudskih vještaka za finansije, knjigovodstvo i reviziju banaka još u fazi istrage zaključilo da je banka namjerno uništila svog klijenta nizom nesavjesnih i nepropisnih postupaka.

"Sudski vještaci su zaključili da banka time, ne samo da je drastično oštetila klijenta i uništila ga finansijski, već je pribavila i sebi neosnovanu korist", navodi se u optužnici.

Vlasnici kompanije "Nitor", bračni par Nikola i Iskra Jogunica, kažu da je to bilo moderno ropstvo, prenosi portal "Indeks".

Objašnjavajući šta im je sve radila Zagrebačka banka, vlasnici oštećene kompanije navode da su bili izloženi nametanju promjene ugovora o kreditu od 2008. do 2017. godine, prijetnjama smrću i lažnim krivičnim prijavama.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.