Zavod za javno zdravstvo

Hrvatska izdala nova uputstva za putnike iz južne Afrike

  • Izvor: Srna
  • 30.11.2021.18:41

Svi putnici koji dolaze iz zemalja južne Afrike moraće u obavezni 14-dnevni karantin i testiranje posljednjeg dana izolacije, novo je uputvsto Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnicima koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Esvatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik određuje se neophodna mjera karantina/samoizolacije u trajanju od 14 dana i obavezno testiranje na virus korona posljednjeg dana karantina. Preporučeno je da putnici iz tih zemalja budu testirani odmah po dolasku u Hrvatsku, tj. na početku karantina.

Dokaz o prebolovanom kovidu 19 i vakcinisanju ne oslobađa obaveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantina putnika koji dolaze iz tih zemalja.

Takođe, pri dolasku iz Brazila obavezno je pokazati negativan nalaz brisa nazofarinksa (nosnog dijela grla). Negativan nalaz brisa ne smije biti stariji od 48 časova ako je rađen brzi antigenski test ili 72 časa ako je rađen NAAT/PCR test od vremena uzimanja brisa do ulaska u Hrvatsku, navodi se u uputstvima Hrvatskog zavoda javnog zdrvastva.