Грлић Радман саопштио

Хрватска одговара: Протјерује српског дипломату

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 21.11.2023. 14:56

Министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман коментарисао је одлуку Министарства спољних послова Републике Србије да прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата.

Министарство Србије навело је јуче како је донијело одлуку у складу са чланком 9. Бечке конвенције која регулише дипломатске односе. 

"Током професионалног ангажовања у Републици Србији Шнајдер је грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио наведену Конвенцију. Тим поводом уручена је дипломатска нота амбасадору Републике Хрватске Хидајету Бишчевићу", саопштило је јуче Министарство спољних послова Србије на чијем је челу Ивица Дачић. 

Грлић Радман је данас изјавио да их забрињава што протјеривање хрватског дипломате представља и додатан притисак на хрватску амбасаду у Београду.

Хрватски дипломата проглашен за персону нон грата у Србији

Хрватски дипломата проглашен за персону нон грата у Србији

"Нисмо очекивали овако драстичан потез. МСЕП брзо је одреаговао реципрочном мјером. Одлучили смо да се савјетник српског амбасадора у Загребу, господин Петар Новаковић, прогласи персоном нон грата на подручју Хрватске. Нота је прије десетак минута уручена амбасадорки Србије, а у ноти је наглашено да радник треба напустити територију Републике Хрватске", наводи министар. 

Овом приликом је одбацио основу за протјеривање акредитованог хрватског дипломату. 

„Одлука Србије представља корак према погоршању односа, али и даљњој дестабилизацији осјетљивих регионалних политичко-сигурносних прилика", каже Грлић-Радман.

Одбјегли Мишковић лоциран у Хрватској, изручење није могуће

Одбјегли Мишковић лоциран у Хрватској, изручење није могуће

Грлић Радман је истакао како хрватском амбасадору јуче није откривен разлог протјеривања Шнајдера. 

"Речено је да није нужно рећи разлог, остало је на томе. Не знам разлог те одлуке. Тим више је тај чин забрињавајући", истиче. 

Министарство спољних и европских послова Хрватске јуче је, подсјетимо, изразило жаљење због те одлуке. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм