Borba protiv virusa korona

Hrvatska uvodi novu strategiju vakcinacije: Vakcinisaće građane po kućama

  • Извор: Индекс
  • 11.02.2022. 14:33

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš i direktor HZJZ-a Krunoslav Capak predstavili su danas novu strategiju vakcinacije u Hrvatskoj.

Beroš je nakon sastanka s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zdravstveno osiguranje kazao da i dalje imaju visoku brojku preminulih, njih 44. Od toga 31 od kovida i 13 s kovidom.

"Danas smo imali nekoliko važnih sastanaka u ministarstvu. Prvo smo pričali o listama čekanja onkoloških bolesnika, o onom što će biti posebno izraženo kad pandemija prestane. Slijedi nam epidemija onkoloških bolesnika", rekao je Beroš, prenosi Index.

Kazao je da su što se tiče vakcinaciju, imali su široku raspravu u kojoj je HZJZ iznio razmišljanja koja su svi ostali objeručke prihvatili.

Capak je rekao da već neko vrijeme razmišljaju kako poboljšati vakcinaciju.

"Donijeli smo prijedloge kako to poboljšati. Ono što je jako važno za reći je da smo, paralelno s provođenjem vakcinisanja, donosili nove planove", rekao je.

"U novom planu nema ništa revolucionarno, ali se fokusiramo na slabe tačke našeg sprovođenja. Budući da naše stanovništvo, kad ih pitamo zbog čega se ne žele vakcinisati, oni koji nisu tvrdi antivakseri, odgovaraju da imaju strahove prema nedovoljno ispitanoj vakcini i pod broj 2 je strah od nuspojava. Zato smo i ranije otvorili savjetovališta, svako sje mogao razgovarati s doktorom o tome", rekao je i dodao da će sada pojačati te aktivnosti i ljude će pozivati na savjetovanja.

"Napravili smo puno na dostupnosti vakcina. Ali sad smo odlučili da ćemo pojačati mobilne timove, da se svakome ko iz bilo kojeg razloga ne može doći na vakcinaciju, da mu se dođe kući i da ga vakcinišu", rekao je. 

Dodao je da će stimulisati i drajv-in vakcinisanje, pojačaće i taj dio i stimulisati, da ljudi ne moraju izlaziti iz automobila.

"Za one hronične bolesnike koji dolaze u bolnice, zamolićemo bolnice da ih pitaju jesu li vakcinisani i da ih vakcinišu u bolnicama tamo gdje postoje kapaciteti", dodao je šef HZJZ-a.

"Imamo i iskustvo da tamo gdje su naselja raspršena, u ruralnim područjima, da je obuhvat vakcinacije manji. Razgovaraćemo s kolegama na terenu da se omogući ili autobus ili kombi, ti mobilni timovi da dođu do pošte ili škole, da svi oni koji ne mogu do županijskih centara da se vakcinišu u svojim mjestima", rekao je Capak.