Mehaničko oštećenje

Hrvatski avion ipak nije napadnut

  • Izvor: B92
  • 23.06.2022.12:58

Avion "Kroacija erlajns" koji je sinoć iz Zagreba sletio na aerodrom u Sarajevu ima oštećenja, za koja se sumnjalo da su nastala od vatrenog oružja.

Pilot koji je upravljao avionom po dolasku na sarajevsku pistu je prijavio oštećenja na trupu aviona, a prema prvim sumnjama, oštećenja su nastala pucnjevima iz vatrenog oružja.

Odmah je o slučaju obaviješteno Tužilaštvo BiH, a nešto poslije 12 časova taj uviđaj je i završen. Nakon toga Tužilaštvo se obratilo saopštenjem, u kom je navedeno da su oštećenja na hrvatskom avionu nastala mehaničkim udarcem, a ne vatrenim oružjem.

"Dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koordinisao je sprovođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio tim za uviđaj. Nakon sprovedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na avionu nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzrokovano mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na dejstvo projektila iz vatrenog oružja", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz "Kroacija erlajnsa" je saopšteno da sigurnost putnika tokom leta nije bila ugrožena, a detaljnim pregledom utvrdiće se način oštećenja kao i sigurnost aviona.