Задар

Хрватски град постао рај за проститутке

  • Извор: Слободна Далмација
  • 17.01.2024. 16:28

Задар је, изгледа, постао "рај" за проститутке из Јужне Америке. Ватрене Бразилке, Колумбијке и Венецуеланке удомаћиле су се у Донатову граду, доступне су цијелу годину, своје услуге најчешће пружају у изнајмљеним становима или апартманима по популарним цијенама, уз опште задовољство домаћих и страних клијената.

Тако би се укратко могла описати сцена сексуалних услуга која се на таласу туристичког раста задњих година развила у Задру. Занимљивост сцене је у томе, што је за разлику од пријашњих година, кад су њоме доминирале дјевојке из Украјине или других дијелова Источне Европе, сад на првим мјестима понуде налазе младе дјевојке из Јужне Америке, пише Слободна Далмација.

На ту чињеницу указала је недавна вијест из Дубровника гдје је дјевојка из Венецуеле након дружења пријавила једног Дубровчанина да ју је покрао. Оштећена дјевојка и њене пријатељице из Шпаније у истрази су признале да су прије доласка у Дубровник неколико мјесеци радиле у Задру.

Полиција је прошле године у Задру пријавила девет дјевојака из Јужне Америке за проституцију. Све дјевојке се уз прекршајне казне (од 20 до 100 евра) за одавање проституцији добиле и мјеру изгона, односно обавезног напуштања Задра и шенгенског простора. Јесу ли га стварно и напустиле, у полицији нису могли потврдити.

Продат хотел

Продат хотел "Славија": Ево ко је нови власник и шта планира да уради са њим

Како тај "тихи обрт" изгледа у задарском сусједству, сазнала је Слободна Далмација из прве руке од једног Задранина (подаци познати редакцији Слободне Далмације) који изнајмљује стан у дијелу града изнад моста. Био је почетак јуна кад је преко Букинга (Booking.com) добио резервацију из Бразила на три дана. Резервација је гласила на двије особе, но испред стана се појавила само једна дјевојка у раним двадесетим годинама. Била је Бразилка, имала је 25 година, но под њеним именом није била направљена резервација. Кад је тражио неки лични документ због пријаве у систем еВиситор, послала му је боравишну дозволу издану у Португалу 30. августа 2022. на рок од двије године.

Све му је то било помало чудно, али ништа претјерано сумњиво, све док му трећега дана млада гошћа није тражила продужење боравка за још три дана. Тад је одлучио лично провјерити што се догађа у његову стану.

Вече прије истека најма, испред своје зграде примијетио је неког непознатог мушкарца загледаног у телефон. Нервозно је погледавао према згради као да провјерава налази ли се на правој адреси. Након што је ушао у стубиште, саговорник Слободне Далмације кренуо је за њим. Умјесто да уђе у лифт, непознати мушкарац кренуо је стубиштем до четвртог спрата. Власник стана се за њим упутио лифтом. Попео се на пети спрат те кроз отворено степениште чекао развој догађаја. Непознати мушкарац дошао је пред врата његовог стана и покуцао на специфичан начин. Врата му је отворила млада тамнопута дјевојка и он је ушао без ријечи.

Оптужени да су измислили болест сина и узели 140.000 КМ

Оптужени да су измислили болест сина и узели 140.000 КМ

Сад је био сто посто сигуран да се ту нешто необично догађа. Сутрадан је младој Бразилки одбио продужити најам. Дошао је у стан, није јој отворено говорио о својим сумњама, али ју је замолио да у року од сат времена напусти стан. Она је покупила своје ствари за 20 минута и нестала. Тад је примијетио да је заборавила неке личне предмете. Назвао ју је и она се створила за неколико минута, без пртљага и добро расположена. Њено понашање схватио је као да се већ снашла, односно да је већ негдје у близини нашла нови смјештај.

Чим је отишла, назвао је полицију и пријавио што му се догодило.

"У полицији су ми рекли да су баш тих дана имали три-четири слична случаја. Дјевојке проналазе станове преко платформи за изнајмљивање, неки власници провјеравају станове, а неки имају селф check-in и check-out услугу, тако да гости сами долазе и одлазе, а да их уопште не виде. Рекли су ми да се углавном ради о младим женама из Јужне Америке, али да они не могу знати што се и гдје догађа, све док их неко не пријави", говори Задранин.

Стари полицијски знанац Џо спроведен у ОЈТ Бањалука

Стари полицијски знанац Џо спроведен у ОЈТ Бањалука

Искуство је подијелио с пријатељима и убрзо је схватио да је он "задња особа у граду" која не зна да се станови за најам релативно често користе за проституцију. У сезони поготово. Тако је сазнао да су недалеко од његовог стана готово двије године у једном изнајмљеном стану "радиле" двије дјевојке из Јужне Америке. Власник стана касније је сазнао што се догађа, али будући да су биле уредне платише и нису стварале проблеме комшијама, оставио их је на миру све док се нису својевољно одселиле.

"Слично је било и код мене. Кад сам сусједима рекао што се догађа, нико није могао вјеровати. Неки су видјели моју гошћу, али нико није примијетио ништа сумњиво. Нити су чули ишта необично. Само су радници, који су у то вријеме радили на скалама за облагање фасаде, схватили да се ради о Бразилкама које раде за новац. Вјероватно су нешто видјели..."

Но прича на томе није стала. Нити мјесец дана након прве гошће из Бразила, добио је резервацију нове Бразилке, али за пет дана.

"Будући да се резервација на Букингу не може отказати, морао сам примити нову гошћу. Кад је дошла, тражио сам да ми пошаље лични документ због пријаве у еВиситор. Послала ми је фотографију пасоша и податке сам уредно уписао у систем. Ни њено име из докумената није било исто као и име особе која је обавила резервацију. Међутим, кад сам мало боље погледао, уочио сам да је пасош истекао 2020. године. Одмах сам је назвао да ми пошаље други документ или ћу звати полицију. Убрзо ми је послала нови пасош, такође бразилски, издат 2019. која вриједи до 2029. Но моја реакција ју је очито успаничила јер ме сутрадан назвала и рекла да неће остати пет дана, него само три. Отишла је након другог дана", каже саговорник.

Точили гориво које оштећује моторе: Пумпа и њен власник кажњени са 50.000 КМ

Точили гориво које оштећује моторе: Пумпа и њен власник кажњени са 50.000 КМ

Њену уплату је вратио, није је хтио примити. Одлучио се обратити Букингу и упозорити што се догађа како би они упозорили власнике станова да обрате пажњу на такве појаве. Они су му хладно одговорили да они изнајмљивање станова за проституцију не могу спријечити нити могу знати ко их и за шта све користи. Они само могу - и то масно - наплаћивати своју провизију.

"Предложио сам им да провјере бројеве с којих долазе резервације јер је очито да се све ради организовано. Резервације су долазиле из Португала, а дјевојке које су долазиле у стан су имале друга имена. Али узалуд, рекли су ми да се они тиме не смију бавити..."

На концу је добио и трећу резервацију из Бразила. Овај пут је то била Бразилка, али с пасоше, издатим у Пољској. Власник стана успио се извинити да је не може примити јер има неких проблема с Букингом и тако је његова авантура с младим проституткама из Јужне Америке завршила. За ову сезону.

Али није за друге.

"Моје искуство није једино, али други власници станова и апартмана за то пуно не маре. Или не знају или не желе знати. Штавише, сазнао сам да се неки отворено хвале да сваку вече могу провести с другом ‘младом Латином‘, колико их у Задру има. Показали су ми неколико интернетских страница преко којих се остварују контакти. По томе испада да их у Задру има неколико десетака и све раде добро. Имају муштерија, у сезони и изван сезоне. Сад је то нешто мање присутно, јер нема толико гостију, зато су се неке и преселиле у Дубровник, о чему су медији недавно писали и због чега сам мислио да се неке ствари о Задру требају знати", мишљења је овај Задранин, из чије се приче може закључити неколико ствари.

Ухапшена жена која је пријетила АТВ-у

Ухапшена жена која је пријетила АТВ-у

Прво, неке жене које се баве проституцијом у Задар долазе као туристкиње, али с привременим боравишним дозволама из земаља ЕУ као што су Португал или Шпанија. Боравишне дозволе издане у земљи чланици ЕУ дјевојкама из Јужне Америке омогућују несметано кретање унутар шенгенског простора.

Друго, Букинг, али и други портали за изнајмљивање, не пружају никакву заштиту власницима станова нити провјеру резервације. Слично је и са системом еВиситор за пријаву и одјаву туриста. Систем региструје само основне податке особе која је дошла у дестинацију те вријеме пријаве и одјаве из објекта у којем је боравила.

Треће, кад полицији пријавите сумње на проституцију у вашем стану или апартману, они не могу богзна шта направити, јер цијелу појаву није једноставно пратити, али ни доказати. О томе говори и релативно мали број полицијских пријава, свега девет у прошлој години у Задру. Судећи према огласницима на интернету, наиме, у Задру се проституцијом бави стотинак разноразних Јужноамериканки.

Четврто, неке од тих жена користе неваљале документе, могуће и фалсификоване, па је питање како су уопште добиле радне и боравишне дозволе, пише Слободна Далмација.

Одгођено изручење злогласног убице у БиХ

Одгођено изручење злогласног убице у БиХ

Пето, упуштају ли се те жене у проституцију својом вољом или су под присилом? Јесу ли дио организованог криминала, односно јесу ли подвођене као сексуално робље? Неуредна документација често сугерише да се може радити и о трговању људима. Ова отворена питања стоје надлежним тијелима за размишљање, но цијела прича има и личну, горку ноту. Наиме, чињеница да му је стан служио за проституцију није добро сјела овом грађанину. На дијеловима намјештаја пронашао је трагове воска и свијећа, из чега је закључио да су младе даме стварале посебан угођај за своје клијенте. Неке предмете је због тога одмах избацио из стана јер су му призивали нежељене асоцијације.

Током 2023. године на подручју Задра, Полицијска управа задарска прекршајно је санкционисала девет страних држављанки, од којих пет држављанки Бразила, двије држављанке Колумбије те по једну држављанку Венецуеле и Шпаније.

Жене пријављене за проституцију нису имале радне и боравишне дозволе издане у Задру. У Хрватску улазе као туристкиње, што значи да се без боравишне дозволе могу задржати највише три мјесеца.

Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници

Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници

Особама из земаља Јужне Америке, мушкарцима и женама, у 2023. години задарска полиција издала је укупно 58 дозвола за рад и боравак и то: 21 дозвола држављанима Аргентине, 12 дозвола држављанима Бразила, 8 дозвола држављанима Ел Салвадора, 7 дозвола држављанима Венецуеле, 4 дозволе држављанима Колумбије те по двије радне дозволе држављанима Чилеа и Мексика.

Према статистичким показатељима у 2023. години, ПУ задарска издала је 10.053 дозвола за боравак и рад страним држављанима који долазе из 53 земље. У највећем броју дозволе су издане држављанима Босне и Херцеговине, Непала, Сјеверне Македоније те Србије.

Како утврдити колико се жена из Јужне Америке у Задру бави проституцијом? С обзиром на то да у правилу долазе као туристкиње с правом боравка три мјесеца без дозволе боравка, новинари Слободне Далмације су покушали нешто више о томе сазнати анализирајући податке о доласцима и ноћењима за прошлу годину.

Током прошле године, од свих гостију из Јужне Америке, у Задру су најдуже боравили држављани Венецуеле, показују подаци из е-виситора Туристичке заједнице града Задра.

Службени подаци за 12 држава Јужне Америке показују да је из пет држава - Бразила, Аргентине, Колумбије, Чилеа и Венецуеле - у Задар прошле године дошло 7268 гостију, што је 92 одсто свих гостију из Јужне Америке којих је укупно било 7874. Они су остварили 92 одсто свих ноћења гостију из Јужне Америке, тачније, 15.002 од укупно 16.248 ноћења.

Искаче податак да су гости из Венецуеле у Задру у прошлој години у просјеку провели више од пет дана. Кад се подаци ставе у контекст туристичке сезоне, Венецуеланци нису били најбројнији у шпици сезоне, кад је било највише гостију из Бразила, Аргентине, Колумбије и Чилеа, него у постсезони, односно септембру, октобру и новембру.

Брнабић: Кључни проблем Куртијева намјера да укине платни промет и динар на Косову

Брнабић: Кључни проблем Куртијева намјера да укине платни промет и динар на Косову

Конкретно, у септембру су 22 госта из Венецуеле остварила 96 ноћења, у октобру их је било само 18, али су имали 148 ноћења, највише током цијеле године, да би у новембру њих девет остварило 102 ноћења, у просјеку дакле 11,3 дана!

Што ће више од 11 дана радити туристи из Венецуеле у Задру у новембру, кад у граду "нема ни пса"? Могуће се, рецимо, бавити проституцијом.

Корисници услуга младих проститутки из Јужне Америке у Задру за комуникацију, односно договор, у правилу користе платформе Телеграм и Вибер. Претходно их најчешће проналазе преко страница Secrethostess.com и Eurogirlsescort.com. На њима се налази стотинак дјевојака које нуде различите сексуалне услуге у просјеку за цијену од 100 до 250 евра за један сат, плус додатне услуге за које је, овисно о жељама, потребно издвојити од 50 до 200 евра.

За дјевојке доступне у Задру наводи се да су из Колумбије, Бразила, Венецуеле, Аргентине, а значајан броји их је из Украјине и Русије те земаља западне Европе, попут Ирске или Холандије.

Већина дјевојка је у двадесетим годинама, представљају се серијом експлицитних фотографија (селфија или професионално снимљених фотографија), некад у комбинацији с кратким видеима. На ни једном профилу од више десетина прегледаних није пронађена фотографија која је снимљена у неком препознатљивом локалном, односно задарском амбијенту. Углавном се ради о интеријерима или екстеријерима у строго контролисаним условима како би се постигла њихова локацијска неутралност.

Погледајте суочавање оптуженог Мандића и инспектора Тодоровића

Погледајте суочавање оптуженог Мандића и инспектора Тодоровића

Фотографије којима се представљају дјевојке у правилу не одговарају стварним сликама дјевојака с којима муштерије касније ступају у контакт. Кад се уђе у профил неке дјевојке, наиме, као мјесто боравка наводи се Задар с контакт адресом те особни подаци о годинама, изгледу те врстама сексуалних услуга које пружају. Неколико Задрана који су користили њихове услуге потврдили су да слике дјевојака на интернетским страницама немају везе с дјевојкама с којима су имали контакт, али то им није претјерано сметало.

Свјесни су да је све то дио бизниса и да су странице и фотографије на интернету заправо рекламе којима је циљ привући муштерије. Услуга се плаћа у готовини, а корисници касније дјевојку могу оцјењивати или коментарисати на њиховим профилима. У вјеродостојност коментара тешко је повјеровати, као и у укупан број ескорт дјевојака које се нуде преко тих страница на задарском подручју.

Наиме, у тренутку настанка овога текста на страници Eurogirlsescort.com стоји да их је у Задру 96 (Загреб 397, Сплит 194), но неке од тих дјевојака имају исте контакт телефоне, али различита имена и фотографије. Све то сугерише да је проституција у Задру, али и диљем Хрватске, ако је судити по адресару дјевојака, прилично раширена, но у стварности је то пуно скромније, што муштерије лако доводи у заблуду. Постове незадовољних корисника, наиме, нисмо успјели пронаћи, што не значи да их нема.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: