Goran Šarić

Hrvatski istoričar o zabrani narodnjaka: Kada Let 3 pokaže zadnjicu, to je umjetnost

  • Извор: Б92
  • 24.02.2023. 18:37

Odluka gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da zabrani koncert koji je trebalo da se održi 25. marta u pulskom Domu sportova na kome je trebalo da nastupaju pjevači srpske folk muzike iznenadila je kako građane Srbije, tako i građane Hrvatske.

U međuvremenu se pojavila informacija da srpski pjevači neće moći da nastupe i u Osijeku, koji je bio naveden kao druga lokacija gdje je trebalo da bude organizovan koncert.

Da situacija može biti neprijatnija svjedoči izjava Marija Cindorija, direktora projekta Hiljardarke, u kojoj se navodi da mu je Zoričić navodno preko telefona psovao srpsku majku i rekao da ne želi “srpsko smeće u gradu”.

Cindori je potom, u dogovoru sa advokatom najavio tužbu.

Ipak, uprkos cijelom nemilom događaju, gradonačelnik se javno obratio građanima saopštenjem u kojem se javno ograđuje, te je dodao da će nastojati da promoviše građanski identitet.

Međutim, kako navode građani Pule, zatečeni su odlukom gradonačelnika i navode da je ovo nezapamćena situacija.

"Ovdje ima dosta klubova u kojoj nastupaju srpski izvođači. Skoro je bio i Saša Kovačević, a bili su i Sergej Ćetković i Bajaga" navodi sagovornica "B92" Martina.

"Ovdje žive i Albanaci koji slušaju srpsku muziku bez problema. Gostovali su i Nucci i Teodora, a postoji i jedan klub koji angažuje samo srpske zvijezde. Vrlo sam šokirana odlukom", dodala je ona.

Istoričar Goran Šarić je u razgovoru za "B92" kritikovao ovaj potez pulskih vlasti.

"Kad Let 3 pokazuje zadnjicu i promoviše zapadni 'mainstream' rusofobni narativ onda je to umjetnost. A kada Ana Bekuta, jedna od najvećih dama naše estrade pjeva o ljubavi, to treba zabraniti. Sama ideja da je neko manje vrijedan zato što sluša drugu vrstu muzike, pa još, srpsku, je šovinizam najgore vrste", objasnio je Šarić

Šarić je i dodao da je produkcija srpske muzike daleko bolja.

“Ništa tekstovi tzv. cajki, kako u Hrvatskoj s prezirom zovu srpski pop-folk nisu isprazniji od tekstova pjesama istarskih pjevača, ali je produkcija pop-folka daleko bolja i kvalitetnija. Ima jedan lijek za takvo ponašanje, a on se zove ‘reciprocitet’", naveo je sagovornik "B92".

Šarić je, na kraju zaključio da bi urednici srpskih televizija i radija trebalo da pošalju jasnu poruku hrvatskim izvođačima.

"Onoliko koliko puštate naše pjevače u Hrvatskoj, toliko ćemo mi puštati vas", kazao je hrvatski istoričar.

Тагови: