"Hrvatski tjednik": Pupovac se neće smiriti dok i sebe ne vidi na spisku zaklanih

  • 13.11.2020.19:51

Ekstremno desni „Hrvatski tjednik“ objavio je u najnovijem broju zastrašujući komentar u kojem poziva na nasilje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, poručujući da svi Srbi „prije ili poslije završe na popisu jasenovačkih žrtava“.

Komentarišući nastup poslanika i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca u Saboru, „Hrvatski tjednik“ je u rubrici „Fusnote za fah idiote“ objavio komentar urednika Ivice Marijačića.

Riječ je o rubrici u kojoj taj list redovno donosi po nekoliko izjava javnih ličnosti, uglavnom s lijevo-liberalne političke i društvene scene, za kojima slijedi kratki urednički komentar, potpisan samo sa „HT“.

Ti komentari su često krajnje neukusni i uvredljivi, ali ovaj put je, prenosi portal Novosti, riječ o još gorem - pozivanju na nasilje s porukom da se Srbi i Pupovac neće smiriti dok i sebe ne vide na jasenovačkom „popisu zaklanih“.

„Hrvatski tjednik“ citirao je najprije dio prošlonedeljnog Pupovčevog saborskog govora o identitetu Srba u Hrvatskoj, a potom slijedi komentar: „Nećete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih.“

Uz aluziju da su ustaški zločini fikcija, komentar „Hrvatskog tjednika“ na Pupovčev govor ne poziva samo na nasilje, nego se i otvoreno ruga svim jasenovačkim žrtvama.

„Novosti“, nedjeljnik koju izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj, navodi da je ova zastrašujuća poruka upućena Pupovcu lično, ali i Srbima generalno.

Taj je poziv na nasilje brutalan čak i u kontekstu „Hrvatskog tjednika“, konstatuju „Novosti“ i dodaju da zadarski list iz broja u broj u svojim huškačkim tekstovima vrijeđa i demonizuje legitimne predstavnike srpske nacionalne manjine etiketirajući ih kao „agresore“, „velikosrbe“ i „četnike“.

„Hrvatski tjednik“, navode, iz broja u broj sistemski negira zločin genocida počinjen nad Jevrejima, Romima i Srbima u NDH i ustaškom logora u Jasenovcu.

Promoviše negatore jasenovačkog genocida i holokausta i poziva na finansiranje njihovih aktivnosti, dok na različite načine afirmiše ustaštvo i lik i djelo poglavnika Ante Pavelića.

Uz aluziju da su ustaški zločini fikcija, komentar „Hrvatskog tjednika“ na Pupovčev govor ne poziva samo na nasilje, nego se i otvoreno ruga svim jasenovačkim žrtvama.

Podsjećaju i da su mediji više puta izvještavali o degutantnom pisanju "Hrvatskog tjednika", za koji je, na primer, SDP „prepun potencijalnih terorista i ubojica“, koji je Zaštitnicu građana Loru Vidović, istoričara Hrvoja Klasića, predsjednika IDS-a Borisa Miletića, predsednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa i Pupovca nazvao „jahačima velikosrpske apokalipse u Hrvatskoj“.

Tagovi: