Zagreb

Identifikovani posmrtni ostaci dvije Srpkinje ubijene u Oluji

  • Извор: СРНА
  • 29.10.2022. 10:35

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci dvije Srpkinje, koje su bile stare 79 odosno 91 godinu, kada su ubijene u svojim kućama u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine, saopštio je danas Informaciono dokumentacioni centar "Veritas".

Prema "Veritasovim" informacijama, identifikovana je Darinka Maoduš (79) koja je za vrijeme zločinačke akcije "Oluja" ostala u svojoj kući u Medaku kod Gospića, gdje je živjela sama.

Policijska uprava Ličko-senjska još u julu 2005. godine obavijestila je Darinkinu porodicu da je policijska stanica u Gospiću izvršila uvid u svoje evidencije iz kojih proizilazi da je 25. oktobra 1996. godine u mjestu Medak, Danilo Maoduš pronašao leš ženske osobe za koji je naveo da pripada Darinki Maoduš.

Tijelo je od policije preuzelo pogrebno preduzeće koje je trebalo da je sahrani na groblju u Smiljanskom polju, takozvanom "Vraneš groblju", gdje su sahranjena i ostala tijela pronađena prilikom sanacije terena poslije "Oluje".

Međutim, prilikom ekshumacije ovog groblja, koja je obavljena od 17. do 31. oktobra 2006. godine, ni na krstačama ni na propratnoj dokumentaciji nije bilo Darinkinog imena, što je uveliko otežalo traganje za njenim posmrtnim ostacima.

Druga identifikovana žena je Draginja Vukša /91/ iz Parčića kod Benkovca, čije je tijelo, prema hrvatskim izvorima, pronađeno 13. novembra 1995. godine u bunaru.

Draginja je živjela u Parčićima, u zaseoku Vukše, gdje je ostala i za vrijeme zločinačke akcije "Oluja".

Prema informacijama do kojih je došao "Veritas", posmrtni ostaci Draginje Vukše bili su pokopani na pravoslavnom groblju u Bjelini, kod crkve Svete Petke, u porodičnu grobnicu Uroša Vojvodića, odakle su ekshumirani u toku 2019. godine.

Iz "Veritasa" su naveli da je, prema zvaničnom saopštenju ministarstva hrvatskih ratnih veterana, juče u Zagrebu identifikovano ukupno osam osoba, koji su ekshumirani na području Sisačkomoslavačke, Ličko-senjske, te Zadarske županije, ali nisu navedena imena identifikovanih osoba.

Od 2001. godine su iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirani posmrtni ostaci 1.635 Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine /RSK/, od kojih je do sada identifikovano 1.277, dok još 358 čeka na identifikaciju.

Na "Veritasovom" spisku nestalih nalazi još 1.508 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.080 civila, od kojih su 424 žene.

"Veritas" navodi da raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa u kojima se nalazi više od 150 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, a koji su pokopani uglavnom pod oznakom "nepoznat".

Tijela ovih ljudi već 27 godina po prestanku rata čekaju na ekshumaciju i identiikaciju isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, ističe se u saopštenju. 

Тагови: